1500 bezoekers genoten van oogstfeest Schildwolde

Om de twee jaar wordt het oogstfeest in Schildwolde georganiseerd,  deze feesten luiden sinds jaar en dag het einde van de oogstperiode in, vervolgens wordt er feest gevierd. De opkomst was net als voorgaande jaren groot, dit jaar waren er zo’n 1500 bezoekers die kwam kijken naar de historie van de landbouw.

Vrijdagavond werd het feest ingeluid met een kerkdienst zoals dat vroeger gebruikelijk, om te danken voor de goede oogst. De dag staat voornamelijk in het teken van historische werktuigen die door fanatieke hobbyisten zijn gerestaureerd. Bestuurder Thieo Jonker geniet zelf ook elke keer weer van het evenement, ik. vindt het belangrijk om de cultuur historie te laten zien aan de bezoekers, zegt Jonker. Trekker van dit jaar was een zeer oude dorsmachine. Wel hoopt de hij dat de nieuwe generatie nog meer bezig gaat met cultuur historie van de landbouw, langzaam ziet hij meer jongeren bezig met de oude historie. De ploegwedstijden zijn een indruk van hoe er vroeger werd geploegd. Naast de mechaniserende periode, werd er zaterdag ook nog met paard en ploeg gewerkt.

De dag is niet alleen een feest voor de bezoekers, ook de deelnemers genieten van het samenzijn. Delen van de historie en soms worden onderdelen uitgewisseld, het vinden van onderdelen is steeds moelijker te vinden.

Op de foto: Thieo Jonker van het Oogstfeest Schildwolde.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl