Terugblik op wethouderschap Erik Drenth

Midden-Groningen – Erik Drenth is tien jaar wethouder geweest, eerst van de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer en daarna van de gemeente Midden-Groningen. Hij heeft besloten om na zijn ziekteverlof niet terug te keren als wethouder. Op 20 maart heeft hij afscheid genomen van de gemeenteraad.

Drenth was al vroeg geïnteresseerd in de politiek. “Toen ik 12 was verzamelde ik verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Toen werden die allemaal nog gedrukt en via de bibliotheek kon je ze aanvragen. En dat deed ik dus.” In de tijd van Fortuyn was hij 18 jaar. “Dat is een leeftijd waarop je gevormd wordt in het nadenken over de wereld en de samenleving om je heen. Er gebeurde toen heel wat. Natuurlijk de verschrikkelijke moord, maar ook de dynamiek van de politiek in die tijd. Ik raakte geïnteresseerd in de ideeënstrijd die daar achter zit. Het mag duidelijk zijn dat Fortuyn z’n politiek niet mijn politiek is; ik ben niet voor niks bij het CDA beland. Zo ben ik de lokale politiek ingerold. Dat ging eigenlijk heel snel en voor mijzelf ook onverwachts. Toen ik in 2013 raadslid werd, stond ik op de twaalfde plaats in de kandidatenlijst. De elf kandidaten boven mij zeiden allemaal nee tegen de zetel en toen werd ik raadslid voor een jaar. Bij de volgende verkiezingen was ik lijsttrekker voor het CDA en in het volgende college werd ik meteen wethouder. Het schijnt dat ik de jongste wethouder ooit was in Hoogezand-Sappemeer.”

Drenth was de drijvende kracht bij het project om de scholen in de gemeente toekomstbestendig en aardbevingsbestendig te maken “Dat vind ik wel een heel mooi project, ook door de manier waarop we dat lokaal hebben aangepakt. Het succes van het Scholenprogramma is natuurlijk regionaal, maar wij hadden lokaal wel de kans om een heleboel nieuwe scholen neer te zetten door zelf de verantwoordelijkheid naar ons toe te halen. Daar hebben we ook een risico mee genomen. Dat heeft zich uitbetaald in een aantal hele mooie scholen in onze gemeente, en daar ben ik heel blij mee.”

De oud-wethouder kijkt ook met plezier terug op het periode van opbouw van de nieuwe gemeente. “Een gemeente die ook wel een belofte was, want de gemeente wordt groter, dus komt verder van de inwoners af te staan. Dat willen we niet, we willen groots in kleinschaligheid zijn. Tegelijkertijd kregen we met grote financiële problemen te maken. We hebben heel veel bezuinigingsrondes moeten doen, daar heb ik als wethouder van financiën ook aan bijgedragen.” Het was niet gemakkelijk, maar het lukte altijd om dat in gezamenlijkheid te doen.

De Corona-crisis zorgde ook voor de nodige hobbels. “We zaten allemaal thuis te werken en achter schermpjes te vergaderen. Dat heeft niet geholpen. Het nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur heeft ook bijgedragen bij het maken van eenheid, maar ook als de basis voor een fijne werkgever. Volgens mij is het heel belangrijk dat als je een goede werkgever wilt zijn, daar ook de faciliteiten voor medewerkers bij horen. Ik weet best dat daar discussies over kunnen zijn, maar als je een goed functionerende gemeente wil zijn, moet je ook een goede werkgever zijn. Daar is een goed gebouw niet álles van, maar wel het begin.”

Ruim een jaar geleden werd Drenth ziek. “Ik heb in twee stadia kanker gehad. De eerste heb ik buiten de publiciteit weten te houden. Ik heb mij niet laten vervangen en ben heel snel weer aan het werk gegaan. Bij een controle bleek dat er toch uitzaaiingen waren en toen begon chemotherapie. Daar kun je geen wethouder bij zijn.”

Inmiddels is Drenth kankervrij en weer fit. Hij had dus weer aan de slag gekund als wethouder, maar heeft besloten te stoppen. “In 2022, aan het begin van deze periode, had ik al besloten dat dit mijn laatste periode als wethouder zou zijn en dat ik in 2026 zou stoppen. Ik denk dat het goed is dat er vernieuwing komt. Dat is goed voor de gemeente en ook voor jezelf. En toen kwam de ziekte. Het heeft best even geduurd dat ik weer fit was, omdat die chemotherapie er wel ingehakt heeft. Ik zou op 27 maart terug kunnen keren, maar ik heb het besluit genomen om dat niet te doen. Het is maar een jaar verschil met het afmaken van mijn termijn. Ik vond het geen goed idee om tegen mijn opvolger te zeggen: ‘Nu doe ik het laatste jaar’, terwijl mijn opvolger er goed in zit en voor zover ik weet wel de ambitie heeft om door te gaan.”

“Voordat ik wethouder werd, heb ik geen uitgebreide carrière heb gehad waar ik naar terug kan. Het is heel goed dat ik er nu tijd voor krijg om daar over na te denken. Ik ben benieuwd wat het outplacement traject mij brengt. Voor zover ik zelf kan bedenken wat mijn ambitie nu zou zijn, is het dat ik heel erg geïnteresseerd ben geraakt in het bestuurlijke werk en het besturen van dingen in overheidssferen. Dat hoeft geen gemeente te zijn. Om mij daar als adviseur of als bestuurder tegenaan te bemoeien. Dat is waar ik naar kijk. Ik ben benieuwd wat er op mijn pad komt.”

Kijk hieronder de video:

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl