Midden-Groningen – De gemeente Midden-Groningen neemt dit jaar voor de tweede keer deel aan het NK Tegelwippen, een initiatief dat vergroening stimuleert. Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd tussen gemeenten, met als doel om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. De VVD fractie in Midden-Groningen heeft hier vragen over gesteld, omdat ze zich zorgen maakt over de kosten die hiermee zijn gemoeid, ook in het licht van het verwachte financiële ‘ravijnjaar’ in 2026. De VVD wil met deze vragen inzicht in de kosten en de rol van de gemeente krijgen. Daarnaast is de fractie van de VVD van mening dat er een evaluatie zou plaatsvinden over de behaalde resultaten/opbrengsten voor de natuur en de kosten en wil deze alsnog inzien.
De VVD fractie vraagt zich af wat de totale kosten voor de gemeente zijn en hoe deze zijn opgebouwd. Daarnaast vraagt de VVD zich af of er gemeentelijke eigendommen en gronden zijn vergroend onder de noemer van het NK Tegelwippen en hoeveel uren mensen van de gemeente bezig zijn geweest met de organisatie en uitvoering van het NK Tegelwippen. Ook wil ze weten hoe het project wordt geëvalueerd en of het college deelname aan dit soort initiatieven verantwoord vindt qua kosten.
In een reactie op de vragen geeft het college in een brief aan dat tijdens de raadsvergadering op 11 mei 2023 de motie 2023-009 ‘Tegels eruit, groen erin’ is aangenomen, waarmee het college is verzocht om Midden-Groningen de komende jaren in te schrijven voor het NK Tegelwippen. In 2024 was de eerste mogelijkheid hiertoe. Volgens het college sluit het aan bij de actie om bewoners en bedrijven te stimuleren om te vergroenen uit het Klimaatadaptatieplan Midden-Groningen 2022-2026. Voor het NK Tegelwippen is vanuit dit Klimaatadaptieplan 80.000 euro begroot. Er werd vorig jaar ingezet op drie sporen tijdens de deelname aan het NK Tegelwippen vorig jaar. Ten eerste was dit om bewoners en bedrijven stimuleren om te ontstenen en te vergroenen. De tweede was het inzetten van een tegeltaxi die kosteloos de gewipte tegels bij bewoners ophaalde en de derde ontstenen en vergroenen in de openbare ruimte. De totale kosten van de bovengenoemde drie onderdelen waren 42.350. Na de evaluatie van vorig jaar is besloten om het onderdeel openbare ruimte te schrappen in 2025, omdat dit relatief veel geld kost maar relatief weinig oplevert. De tegeltaxi is behouden en wordt bekostigd met overgebleven budget uit 2024.
In een reactie laat Hans-Peter Palland van de VVD weten dat hij het logisch zou vinden als de gemeente niet meer meedoet aan het volgende NK Tegelwippen. ,,Het is bedoeld voor de klimaatadaptie van onze inwoners, om de tuin te vergroenen en dat is een klein deel.” Palland vond het geen succes en denkt dat de gemeente het geld beter had weg kunnen inzetten, bijvoorbeeld aan dorpen die extra vergroening kunnen gebruiken, of aan groen in wijken en speeltuinen.”