Verzet vanuit Midden-Groningen tegen zoutwinning en bezwaar tegen afwijzen handhavingsverzoek door Staatstoezicht op de Mijnen
De gemeente Midden-Groningen verzet zich tegen nieuwe zoutwinning onder haar grondgebied omdat het maatschappelijk draagvlak daarvoor volledig ontbreekt. Door de aardbevingsproblematiek als gevolg van de gaswinning is het vertrouwen in de mijnbouw tot het nulpunt gedaald. Het recente incident bij de zoutwinning in Tripscompagnie versterkt het wantrouwen over de (on)beheersbaarheid van zoutwinning op deze diepte.
Nedmag wint magnesiumzout op grote diepte in Tripscompagnie en Borgercompagnie. In het winningsplan (2013) staan ook nieuwe boorputten ingetekend. Wethouder Anja Woortman: “Nu blijkt dat de putten ondergronds 1,5 km verderop uitkomen dan in het winningsplan 2013 staat aangegeven, wordt de zoutwinning niet volgens het winningsplan uitgevoerd en is dus in strijd met het winningsplan”. De gemeente heeft de toezichthouder, Staatstoezicht op de Mijnen, gevraagd erop toe te zien dat deze boringen niet worden uitgevoerd. Daartoe is op 21 dec 2017 het handhavingsverzoek ingediend.
Staatstoezicht op de Mijnen heeft dit handhavingsverzoek afgewezen. Staatstoezicht redeneert dat de winning pas plaatsvindt nadat de boringen zijn gerealiseerd. De boringen zijn dus geen onderdeel van het winningsplan en kunnen daarmee niet in strijd met het winningsplan zijn. De gemeente vindt dat de boringen wel onlosmakelijk met het winningsplan zijn verbonden, omdat via deze boringen de feitelijke zoutwinning zal plaatsvinden. Bovendien worden de boringen ook in het winningsplan genoemd.
De gemeente bestrijdt de redenering van Staatstoezicht en heeft daarom bezwaar gemaakt tegen afwijzing van het handhavingsverzoek.