Bibliotheek Hoogezand maakte zich samen met lokale partners sterk voor de Oekraïense vluchtelingen bij de zomervakantie activiteiten.
Er kwamen veel initiatieven zoals: ‘Welkom in de Bibliotheek’. Een rondleiding waarmee de jongeren een beeld van het bibliotheekaanbod krijgen en een lidmaatschap hebben afgesloten. Doorverwijzen naar de activiteiten bij Kielzog en aanmelden voor de proflessen muziek, dansen en doe museum.
Met dank aan Robbin de Vries Sportcoach in Gemeente Midden-Groningen mochten de bewoners zich aanmelden voor de proeflessen zwemmen voor de volwassenen en veel sportmogelijkheden voor de jongeren. De Vries is nog steeds bezig om de sportwensen van de Oekraïners te realiseren samen met Robert de Groot.
De samenwerking van de bibliotheek met MDT Make a Move Project hebben een bezoek aan het Groninger museum gerealiseerd. De jongeren hebben een modern museum met de tentoonstelling ‘Kleur’ kunnen waarderen.
Brenda de Boer, de enthousiaste jongerenwerker heeft tijdens haar bezoekjes aan Ruimteschip het perspectief voor een nieuw schooljaar kleurrijker kunnen maken. De aanmelding voor de talenten ontwikkelingen vanuit het project MDT is dan een volgende stap naar de toekomstige ontwikkeling van de jongeren in een vreemd land. Er kwamen bijvoorbeeld verzoeken van jongeren met hun droom om tolk of kapper te willen worden.
De bibliotheek in Hoogezand en MDT make a move, het jongeren talent ontwikkelingsproject vanuit Kwartier zorg & welzijn, is van plan na de zomervakantie een jongerenontmoetingsplek bij bibliotheek Hoogezand te starten.
Vrije kaarten in de laatste week van de zomervakantie voor de bioscoop zijn geregeld. Met dank aan VUE Hoogezand! Ook de jongeren van 15 jaar oud hebben zich goed vermaakt ondanks dat de animatiefilm vanaf 6 jaar geschikt was.
Vanuit de gemeente Midden-Groningen waren de kind-ouderondersteuners, Aline Olthof, Karin Nienhuis en Marlon Huisman betrokken. Zij hebben samen met de moeders, kinderen en jongeren gekeken naar waar de behoefte lag, en vanuit hier een aantal mooie dingen kunnen opzetten en organiseren. Zo mochten de kinderen onder de 12 jaar twee dagen per week naar de BSO (buitenschoolse opvang) gedurende de vakantie, om hun ontwikkeling te stimuleren met name op sociaal-emotioneel gebied. Wat resulteerde in blije kinderen die met veel plezier er even uit konden.
Daarnaast zijn de ruimtes in het Ruimteschip (opvanglocatie) samen met de bewoners een beetje ‘gepimpt’, het kon wel wat kleur en gezelligheid gebruiken. Voor de kleinsten is er nu een mooie speelhoek gecreëerd die uitnodigt om te spelen en hier wordt sindsdien flink gespeeld. Voor de jongeren is een graffiti workshop onder leiding van Sebastiaan Baar van #expressieworkshops georganiseerd om zo hun eigen hang-out meer eigenheid en sfeer te geven. Ook voor hen is het van belang om een eigen plek te hebben, waar ze zich even terug kunnen trekken, met elkaar kunnen zijn en lol kunnen hebben.
De grootste wens van hen allemaal was Nederlands en Engels te leren, om op deze manier meer te kunnen deelnemen aan de maatschappij. Via een Facebook oproep heeft Alexandra Lebedinskaja enthousiast gereageerd. Zij geeft elke week zowel Nederlandse als Engelse les. Zij spreekt hun taal en is docent op het Aletta Jacobs College in Hoogezand, een lot uit de loterij!
Naast al deze mooie ontwikkelingen waren er ook gezellige creatieve activiteiten en kleine uitstapjes. Dit alles hadden we niet kunnen doen zonder steun en hulp van derden. In het bijzonder willen we een aantal organisaties bedanken. Als eerste kinderopvang Kaka die deze kinderen fijne speelmomenten hebben gegeven, en daarnaast Gamma Hoogezand en Kringloop BWRI voor de donaties voor de mooie ruimtes voor de kinderen/jongeren.
Wat een energie en wat fijn om deze kinderen en jongeren zo te zien genieten van de aandacht en hun creativiteit tot uiting te zien komen! Het initiatief vanuit de deelnemende organisaties om de afsluiting van de zomervakanties te regelen is een super gezellige en onvergetelijke middag geworden.
Met het waterspelletje en de muziek, is nu de tijd aangebroken om naar school te gaan, te gaan werken en overbruggen hoe verder, want de situatie in de Oekraïne is nog steeds onveilig.
Op eigen kracht en zonder financiële ondersteuning is nu de vraag: hoe komen we verder, want de herfstvakantie komt er ook al snel aan.
Uw steun, op financieel of ander gebied, hebben we hard nodig om ook in de komende vakanties projecten te kunnen realiseren. Voorstellen voor een praktische bijdrage op het gebied van begeleiding van de kinderen, zijn eveneens van harte welkom!
Bij voorbaat dank voor uw bijdrage.
Natasha Aardse-Chistyakova
Medewerker Sociaal Domein
Bibliotheken Midden-Groningen