Er is een grote onzekerheid voor het Brandweermuseum Hoogezand-Sappemeer omtrent het voortbestaan van de stichting. Het museum dat zo’n 1500 bezoekers per jaar telt moet een nieuwe locatie vinden, hun huidige gebouw zal namelijk worden gesloopt. Omdat het inmiddels al ruim een jaar geleden is dat het museum te horen kreeg dat het gebouw op korte termijn gesloopt wordt en er nu nog steeds geen duidelijkheid over lijkt te zijn, heeft de SP schriftelijke vragen gesteld aan het college.
Joke Lesman, fractievoorzitter SP: “We hebben vragen gesteld, omdat er geluiden zijn gekomen dat de wijk de Vosholen wordt uitgebreid en dat er dan geen ruimte meer zou zijn voor het Brandweermuseum. Maar eerlijk gezegd weten we ook niet precies hoe de vork in de steel zit, vandaar dat ons commissielid Ida Klaassen daar schriftelijke vragen over heeft gesteld, om meer duidelijkheid te krijgen over wat er gaat gebeuren.” De vragen die de SP aan het college heeft gesteld, zijn onder andere: Of er al zicht is op wanneer het gebouw aan de Kleinemeersterstraat leeg moet zijn en wanneer dit gebouw wordt gesloopt, hoe er zo snel mogelijk duidelijkheid kan komen voor de stichting van het Brandweermuseum, op welke manier de gemeente betrokken is bij het vinden van een nieuwe geschikte locatie voor het museum en hoe de (mogelijke) gesprekken met de stichting verlopen over mogelijk vervangende locatie?
Het Brandweermuseum heeft van gebouwenbeheer te horen gekregen dat ze in ieder geval tot volgend jaar zomervakantie op de huidige locatie kunnen blijven zitten, volgens Marc Bakker, secretaris van het museum, neemt dat de zorgen een beetje weg. Toch gaat het opeens snel: “Het gebouw is van de gemeente en toen we hier twaalf jaar geleden in zijn gekomen hebben ze ook ons vertelt, houd er rekenschap mee dat het tegen de vlakte gaat voor woningbouw, maar goed, dat heeft twaalf jaar geduurd en nu komt het opeens wel heel dicht bij”, aldus Marc. Joke voegt daaraan toe dat de situatie op de woningmarkt tien jaar geleden ook volstrekt anders was: “Daardoor heeft het ook weer langer geduurd, dus dat creëert ook best wel veel onzekerheid.”
De belangrijkste vragen zijn wat de eventuele mogelijkheden zijn voor het museum en of de gemeente daar al mee bezig is. Zelf een loods huren of kopen, is voor het Brandweermuseum geen optie: “We kunnen dat niet opbrengen, ik hoop dat de gemeente ons gaat helpen”, zegt Marc. Het liefste blijft het museum, inclusief alle historische voertuigen, in de gemeente Midden-Groningen gevestigd, mede omdat alle vrijwilligers daar weg komen en ze daar al een ‘goede’ naam hebben.
Volgens zowel Marc Bakker, als Joke Lesman, heeft het museum een groot draagvlak. “Binnen één dag hebben we bijna duizend handtekeningen binnengehaald tijdens een handtekeningenactie op de braderie. Daarnaast ook vijfhonderd handtekeningen op de bloemenmarkt”, geeft Marc aan.
Joke verwacht voor de zomervakantie antwoord te krijgen, daarna kunnen ze verder kijken: “Dat hangt uiteraard ook af van de antwoorden.”