Tijdens de raadsvergadering op donderdag 9 november presenteerde het college de meerjarenbegroting 2024-2027. De begroting werd kritisch tegen het licht gehouden door de gemeenteraad.
Enkele thema’s die herhaaldelijk terug kwamen waren de jeugdzorg, woningbouw, het armoedebeleid, landbouwbeleid en verduurzaming. De spreektijd werd door alle fracties aangegrepen om prioriteiten te stellen en tekorten in het beleid aan te kaarten. Daarnaast zijn er meerdere moties en amendementen ingediend. Het college wist de inhoudelijk kritiek goed te voorzien van toelichting. Ambities werden beaamd maar ook voorzien van een pragmatisch kader.
Ook was er kritiek op de begroting zelf. De CU en GroenLinks stelden dat de begroting te weinig overzichtelijk en moeilijk te begrijpen is. Als raadsleden moeten zij de begroting goed kunnen begrijpen om het te controleren. Beide fracties gaven een stemmingsverklaring af waarin ze aangaven verbetering te verwachting op dit punt voor volgende begrotingen.
2026 als Ravijn-Jaar
Het vertrekpunt voor de begroting zijn de Voorjaarsnota en de meicirculaire. Deze tonen een positieve balans voor 2024 en 2025. Vanaf 2026 is er sprake van een forse financiële dip in de algemene uitkering vanuit het Rijk, dat toe wil naar een andere financiering van lokale overheden. Zodoende krimpt het gemeentefonds dat de belangrijkste bron van inkomsten is voor gemeenten. Mogelijk krijgen gemeenten en provincies beschikking over een groter eigen belastinggebied, maar dit is allerminst zeker. Concrete plannen blijven vooralsnog uit.
Najaarsnota 2023
Ook de najaarsnota werd goedgekeurd. 2023 wordt afgesloten met een positief saldo van 4 miljoen euro.