PerspectieF, ChristenUnie-Jongeren en De Goede Zaak pleiten voor ‘grip op asiel’ door middel van een landelijke campagne. De organisaties willen toe naar een meer solidair beleid waarbij alle Nederlandse gemeenten hun verantwoordelijkheid nemen bij de opvang van asielzoekers.
Jerke Setz, raadslid van de Christen Unie (CU) in de gemeente Assen, lichtte in een gesprek toe dat zij waarnemen hoe sommige gemeenten structureel weigeren om opvang te realiseren en hoe andere gemeenten, die het vaak financieel juist minder ruim hebben, aan relatief veel asielzoekers onderdak bieden. ‘Dit is onrechtvaardig beleid en dat moet veranderen’, aldus Jerke Setz van de CU.
De organisaties stuurden een motie naar alle Nederlandse gemeenten waarin ze oproepen tot een meer solidair beleid met de stelregel: Per 350 inwoners 1 asielzoeker. In negen specifieke rijkere gemeenten zijn de organisaties op 3 november begonnen met het verspreiden van de motie op A1-formaat op plakzuilen. Het gaat om de gemeenten Castricum, Bloemendaal, Heemstede, Ouder-Amstel, De Ronde Venen, Blaricum, Laren, De Bilt en Bunnik.
Raadslid Setz is bang dat de spreidingswet niet door de Eerste Kamer komt. Reden is dat de BoerBurgerBeweging (BBB) de instroom van asielzoekers sterk wil beperken, voordat de partij instemt met de spreidingswet. Of dit haalbaar is, is de vraag. Setz stelt dat dit onwaarschijnlijk is en dat zij eigenlijk deze wet al voor willen zijn. “Of deze wet er nu komt of niet, we blijven te maken hebben met een sterke instroom van asielzoekers en een beleid dat de uitdagingen momenteel oneerlijk verdeeld.”
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft berekend dat er eind 2024 ongeveer 96.000 opvangplekken nodig zijn.
“Wij zullen doorgaan met onze oproep totdat er een solidair en rechtvaardig beleid is”, aldus Jerke Setz van de CU.