Raadslid Velthuis over Duurzaamheid en Energie

Jan Velthuis, fractievoorzitter van Gemeente Belangen Midden-Groningen vertelt in het programma Politiek in Midden-Groningen meer over de thema’s energietransitie en duurzaamheid, waar hij onlangs in de werkgroep van het Raadswerkprogramma als voorzitter over heeft gedebatteerd. Het zijn belangrijke onderwerpen in onze gemeenschap, naast de andere thema’s die de Raad dit jaar heeft behandeld, zoals armoede en wonen. Het was een hamerstuk zei Jan. In de werkgroep van het raadswerkprogramma worden de onderwerpen besproken. Vervolgens zal worden gekeken worden of het haalbaar is en op welke termijn het gerealiseerd kan worden.

Zo werd het warmtenet besproken, het gebruiken van de restwarmte van de fabriek Eska in Hoogezand, waardoor woningen kunnen worden verwarmd, zodat ze hierdoor van het gas af kunnen. Verder wil men ook de circulariteit (recyclen) bevorderen. Dit doet men door goede voorlichting over duurzaam isoleren. Het koopgedrag van mensen veranderen. Circulariteit is bijvoorbeeld dat je als gemeente gaat bouwen en slopen, en dat men de restmaterialen dan ook weer gaat hergebruiken voor nieuwbouw. Minder bomen kappen, minder bakstenen produceren, zo is de cirkel rond.

Een groter project is een zonnepark van 140 ha, wat deels komt in de gemeente Oldambt en deels Midden-Groningen. De beoogde locatie van het park ligt tussen de A7, de N33, het Winschoterdiep en de spoorlijn Zuidbroek-Winschoten.

50 %  van het project is qua eigendom voor lokaal eigenaarschap (vanuit coöperatie Meeden) en dat komt ten goede aan maatschappelijke doelen in het dorp, zoals het dorpshuis, sportvoorzieningen en het zwembad in Meeden. Ook vervoer staat onder druk in de plattelandsdorpen, dus kan er op deze manier meer geld voor buurtbussen worden gerealiseerd.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl