Netstation Avermieden in aanbouw

Er wordt op dit moment gewerkt aan de bouw van het netstation Avermieden, bij de kruising van de N33 en de A7, tussen Noordbroek en Scheemda, men bouwt hier een privaat elektriciteitsnetwerk en daarnaast het transformatorstation Avermieden. Het netwerk is belangrijk voor onder andere het zonnepark Eekerpolder van de Coöperatie Eekerpolder die een zonnepark gaat realiseren in de polder, omdat er zorgen waren om te leveren aan het net.

Het Initiatief van het zonnepark de coöperatie Eekerpolder is afkomstig van inwoners uit de gemeenten Oldambt en Midden-Groningen. Voorzitter van de Coöperatie Jaap Keuning is blij met de ontwikkeling, een grote zorg was voor hun dat capaciteitsgebrek bij Enexis een probleem zou worden. Door dit netwerk kunnen we de opgewekte stroom op het net aanbieden. Het gaat om een Gesloten Distributiesysteem, deze biedt een oplossing om nieuwe energiesystemen rechtstreeks aan te sluiten op het 220 kV net van Tennet. Naast het zonnepark van de Coöperatie Eekerpolder zal de rest van de aansluitcapaciteit worden gebruikt voor andere duurzame projecten.

Het netstation zal straks via een 33 KV kabel de elektriciteit van de Coöperatie die is wordt opgewekt naar het transformatorstation transporteren, vervolgens voedt een 220 KV kabel het landelijke net. Op deze manier wordt het regionale middenspanningsnet van Enexis ontlast. Eind oktober moet het eerste station klaar zijn om de transformator te plaatsen

De oplossing wordt gerealiseerd door Ontwikkelaar Novar en technisch adviesbureau Emmett Green. directeur Jelmer Pijlman van Novar is van mening dat de markt verder moet, er zijn grote ambities zegt hij.

Om overlast van zwaar transport naar de locatie te beperken heeft men in overleg met de gemeente een aanvoerroute over Duurkenakker aangewezen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl