Hellum, Siddeburen en Tjuchem krijgen glasvezel

KPN Glaspoort gaat in het landelijk deel van Midden-Groningen ook snel internet aanleggen. Dinsdag was er voor de inwoners van Hellum, Siddeburen en Tjuchem een informatiebijeenkomst hierover in het MFC Siddeburen. Ze waren blij met het initiatief, maar ook sceptisch.

De gemeente Midden-Groningen heeft in 2022 een samenwerkingsovereenkomst getekend met Glaspoort om de dorpen in de gemeente te voorzien van snel internet, doormiddel van een glasvezelnetwerk. Glaspoort is een gezamenlijke onderneming  van KPN en pensioenfonds ABP. De aanleg van de glasvezelkabel in de woningen en bedrijven is kosteloos, het is niet verplicht om een abonnement af te sluiten.

Doel was om in het voorjaar van 2024 vrijwel alle woningen te hebben aangesloten op het netwerk, dat is niet gelukt. Op dit moment zijn ze bezig om vanuit Harkstede de Woldstreek aan te sluiten. Ook zijn ze bezig met de voorbereidingen voor de dorpen Hellum, Siddeburen. Eigenaren van woningen en bedrijfsgebouwen worden gevraagd om aan te geven of ze dit wenselijk vinden. “Het lijkt ons verstandig om wel een aansluiting te laten realiseren met het oog op de toekomst, bij een eventuele verkoop van het pand is er dan een glasvezelaansluiting aanwezig in het pand, zegt een woordvoerder van Glaspoort. ” De aannemers start in deze dorpen in november met het schouwen (in kaart brengen) van de manier waarop de panden kunnen worden aangesloten en of er eventueel obstakels zijn.

Tijdens de belegde informatiebijeenkomst dinsdag konden inwoners zich laten voorlichten, de belangstelling van inwoners uit deze dorpen was groot te noemen. Op de bijeenkomst kon men zich laten inschrijven om de glasvezel kosteloos te laten aanschrijven, maar velen gingen in gesprek met de aannemers die fysiek de kabel in de grond gaat leggen naar de voordeur van de panden. Eén van de vragen was “Hoe gaat dat bij mij in z’n werk en wordt mijn tuin later weer in originele staat teruggebracht?” Mensen zijn sceptisch naar het initiatief, door het in 2017 gestarte door Rodin Broadband, onder de naam snel internet Groningen. Deze partij zou zorgdragen met een subsidie van de provincie Groningen voor snel internet op de platteland, wat uiteindelijk maar een deel van het aanleggen heeft gerealiseerd en in 2023 failliet ging. In Tjuchem heeft het bedrijf in de bebouwde kom van het dorp glasvezel gelegd, tot aan de voordeur van de meeste woningen, alleen de aansluiting tussen het dorp en de centrale in Meedhuizen is niet gerealiseerd. Glaspoort zegt dat ze die kabel niet gaan gebruiken en een nieuwe glasvezel gaan ingraven. Op de bijeenkomst en ook op sociale media wordt daar negatief op gereageerd, “Moet mijn tuin nog een keer weer opgehaald worden”.

We gaan gaan Glasvezel gegarandeerd aanleggen zegt een woordvoerder van Glaspoort op de bijeenkomst, dat doen we in heel Nederland. Op de vraag of de aanleg rendabel zal zijn, zegt hij te kijken naar langere periodes, immers de ouderwetse koperdraadlijn is ook vele jaren gebruikt en rendabel gebleken. Qua aanmelding loopt het goed, men is niet ontevreden over het aantal aanmeldingen.

Glaspoort gaat in november starten met de aanleg en verwacht in de maanden maart, april alle aansluitingen te hebben gerealiseerd. Eén en ander is uiteraard afhankelijk van het weer, bij vorst in de grond zal het langer duren.

 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl