Open monumentendag, samenleving altijd in beweging

Afgelopen vrijdag werd de starthandeling verricht van Open Monumentendag in Midden-Groningen in de Petruskerk in Zuidbroek. Thema dit jaar was “Erfgoed van routes, netwerken en verbindingen.” Voorzitter van de stichting Open Monumentendagen Midden-Groningen, Janny Bolhuis sprak van een belangrijke culturele dag. Het bestuur van de stichting heeft rondom het thema van dit jaar een programma samengesteld en eigenaren van monumenten benaderd om deel te nemen aan de dag en hun locatie te laten bekijken. Het programma van dit jaar laat zien waar het thema voor staat; onze samenleving en haar mensen zijn altijd in beweging.

Het thema blijft altijd actueel, vroeger en nu.  Wethouder Hoesen van onder andere cultuur, sprak van een belangrijk weekend. Midden-Groningen heeft volgens haar een groot aanbod aan cultuur historische gebouwen en locatie. Langs veel van deze markante monumenten rijden inwoners misschien wel dagelijks langs, maar binnen kijken gebeurt vaak niet. Op de Open Monumentendag is de mogelijkheid om een heel weekend, met ruime openingstijden, laagdrempelig te kijken in dit soort locaties/gebouwen.

In de Petruskerk waar de opening werd verricht, werd de historie van de kerk gebouwd in de 13e eeuw belicht. Opmerkelijk is dat de kerk en de toren gescheiden van elkaar zijn gebouwd. In de toren zijn in ook twee cellen gevestigd, ooit waren er vier gesitueerd in de toren. Wat veel mensen niet weten, is dat er in het verre verleden zelfs vier cellen in gebruik waren, recht werd gesproken in de kerk, onder aan de de kansel in de kerk. Zaterdag konden bezoeker de kerk en de cellen bekijk. Meerdere bezoekers waren verbaasd dat er door de gevangenen teksten gekrast zijn in de cellen.

“Een punt van aandacht wat steeds meer nijpend zal worden, is de integratie van jongeren in de historie van onze gemeente en haar monumenten,” zegt Bolhuis. Het comité is sinds een aantal jaren actief bezig om langs scholen te gaan om leerlingen het belang hiervan te vertellen. Dit jaar gaat men, naast het zelf vertellen over dit belang,  ook met de leerlingen zelf in gesprek,  zodat leerlingen vragen kunnen stellen over monumenten.

Een andere punt van aandacht voor de drie bestuursleden van het comité in Midden-Groningen is de uitbreiding van het bestuur, ondanks het enthousiasme wil men het bestuur verbreden om volgend jaar weer aandacht aan de dag te besteden.

Het thema voor volgend jaar is ook al bekend, dat wordt architectuur.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl