Mollebonen tijdens “Tocht om de Noord”

Afgelopen weekend stond Midden-Groningen in het teken van de Tocht om de Noord, het evenement werd voor de achttiende keer georganiseerd. Ook dit jaar werd het maximum aantal van zesduizend wandelaars gehaald. Het evenement is ontstaan in 2006, een belangrijke doelstelling van het evenement is volgens de organisatie, wandelen door de Groninger omgeving en aan de andere kant het proeven met alle zintuigen. Het evenement wordt door vele vrijwilligers georganiseerd. Vrijwilligers Hilda Kamminga en haar moeder deelden Mollebonen uit aan de wandelaars.

In het eerste jaar van de tocht bleken de reacties van de wandelaars al zeer lovend te zijn. Jaarlijks maakt de organisatie een keuze qua gemeente, waar het evenement te organiseren, dit jaar viel de keuze op Midden-Groningen. Het thema dit jaar is wandelen langs waterwonderen, opmerkelijk aan de tocht is het wandelen dwars door bijzondere locaties, zoals het gemaal Woudbloem, waar deelnemers konden ervaren hoe oude Brons dieselpompen functioneren. Na het bezoek kreeg men een appel mee voor onderweg. In Slochteren bij het Houtstek werd men onthaald door shantykoor “de Raaitvinken” uit Harkstede, verder was er een groot aanbod van culturele en landschappelijke aangezichten.

Wandelaars kwamen uit de hele provincie om mee te wandelen, de meesten kwamen met de trein naar het station in Hoogezand. Met oude bussen van het bus museum uit Hoogezand kon men zich naar de start en finish laten brengen.

Op beide dagen startte de tocht vanuit de Kalkwijkhal in Hoogezand, zaterdag ging men richting het zuiden; via Kielwindeweer, Borgercompagnie, Muntendam, Sappemeer, en weer terug naar de Kalkwijkhal. Zondag ging de route richting het noorden van Midden-Groningen. Via Kolham, Woudbloem, Schildwolde, Slochteren, Froombosch. Sappemeer en terug naar de Kalkwijkhal.

Tocht om de noord is een evenement wat met vrijwilligers wordt georganiseerd, midden in de velden net buiten Woudbloem spraken we met Hilda Kamminga, sinds 2013 is ze vrijwilliger bij het evenement, een aantal jaren geleden is haar moeder ook vrijwilliger geworden, mooi om te doen zegt haar moeder. Moeder en dochter deelden zondag een Groninger lekkernij uit, Mollebonen, dat is een geroosterde paardenboon. We vinden het leuk om te doen, mensen reageren allemaal positief en krijgen de Groninger cultuur mee op deze manier, aldus Hilda. (op de foto, moeder en dochter).

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl