Slochterjaarmarkt over in andere handen

De Slochter Jaarmarkt komt er weer aan. Dit jaar wordt de jaarmarkt op woensdag 2 oktober georganiseerd, voor de 41e keer, met zo’n 80 kramen. De opening van de markt vindt plaats om 10.00 uur ’s morgens, bij scouting Fraeylema Slochteren in het midden van de markt; met een woord van het bestuur. Dit jaar een bijzondere markt, namelijk de organisatie gaat volgend jaar over in andere handen.

Historie
Al voor het jaar 1500 werden er voorjaars- en najaarsmarkten gehouden in Slochteren. Voor de Woldstreek was dit een grote dag. In 1947 werd de voorjaarsmarkt afgeschaft, vrij vlot daarna, in 1950, verdween ook de najaarsmarkt. In 1982 richtten een drietal ondernemers uit het dorp Slochteren de Stichting Slochter Jaarmarkt op. Sindsdien vindt ieder jaar op de 1e woensdag van de maand, de jaarmarkt in Slochteren plaats. Leerlingen van de basisscholen in Slochteren hebben sinds jaar en dag een vrije dag om de markt te bezoeken, ook anno 2023. De Jaarmarkt in Slochteren is vele jaren een combinatie geweest van een vee- en warenmarkt. Een aantal jaren geleden is de veemarkt afgeschaft; één van de redenen was de terugloop van het aanbod. De Slochter Jaarmarkt is altijd zeer in trek bij de ondernemers en ook dit jaar zijn er weer veel inschrijvingen voor de markt.

Activiteiten
Naast de jaarmarkt met handelswaar van professionele marktkooplieden is er sinds een aantal jaren ook een rommelmarkt, aanmelden hiervoor, kan bij de marktmeester. Ook zullen er optredens zijn van onder andere het Shantykoor de Scheepsjoagers uit Muntendam. Tevens is op de markt Joris de Orgelman uit Zuidlaren aanwezig met zijn herkenbare klanken. Ook zijn er weer leuke activiteiten voor de kinderen, zo is er een luchtkussen en schminken en kunnen kinderen voor €1,50 in de zweefmolen. Volgens de traditie zal de beste standwerker worden bepaald door een jury. Scouting Fraeylema is aanwezig voor een hapje en een drankje. Diverse verenigingen uit de Slochter samenleving nemen deel aan de markt en het Gilde Slochteren laat hobby’s en ambachten zien. Daarnaast zal er straattheater te zien zijn van El Capstok.

De dinsdagavond voorafgaand aan de markt organiseert dorpsbelangen Slochteren al sinds enige jaren de lampionnen optocht. De kinderen starten rond 19.00 uur met hun optocht. Vervolgens is er om 20.15 uur de vuurwerkshow op de ijsbaan.

Net eem aans
Het bestuur van de stichting Slochterjaarmarkt is een langere tijd bezig geweest om enthousiaste bestuursleden (opvolgers) te vinden die de komende jaren de markt willen organiseren, helaas is dat niet gelukt. De stichting zal daarom stoppen met het organiseren van haar activiteiten, maar heeft er voor gezorgd dat de markt blijft bestaan. Na goed onderzoek heeft het bestuur besloten om de markt over te dragen aan een marktorganisator die veel ervaring heeft met het organiseren van dit soort markten, dus de toekomst van de markt is veilig gesteld, aldus het bestuur.

Aan het einde van de komende markt zal het bestuur onder het genot van een hapje en een drankje, samen met haar vrijwilligers, donateurs en genodigden afscheid nemen van een prachtige periode.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl