Jonge accordeonisten op het podium

De 29 ste editie van het accordeonfestival in Kielzog in Hoogezand is zondag zes oktober. Organisator Adri Kruijer heeft weer drie topaccordeonisten weten vast te leggen.

Zijn affiniteit met de accordeon heeft Adri van huis uit meegekregen doordat zijn vader het instrument bespeelde. Tijdens een festival in Zuidlaren kwam hij iemand van het tijdschrift ‘Klank’ tegen. Die gaf aan dat er veel festivals in het Zuiden van het land waren en Adri ging daar kijken en filmen. Langzaam aan ontstond het idee om ook zoiets in het Noorden te gaan doen.

Adri vroeg bij het vroegere hotel Struvé in Sappemeer wat vroeger een bekende uitgaansgelegenheid was of ze een festival zagen zitten en zo kwam in 1994 de eerste editie. Dit bleek een schot in de roos te zijn. ,,Er was eigenlijk niks voor ouderen toen, vond ik.”

Het festival werd gewaardeerd en door een goede indruk achter te laten ging Adri verder met het organiseren van het festival. Het gaat snel, want volgend jaar is alweer de dertigste editie. In de voorgaande edities heeft hij diverse prominente accordeonisten mogen verwelkomen zoals Europees- en Wereldkampioenen. De accordeonisten komen net als het publiek uit verschillende landen zoals België, Duitsland en Frankrijk.

Dit jaar heeft Adri een drietal jonge accordeonisten die het podium betreden. Het gaat om Seppe Vande Walle uit België bij wie de interesse voor het instrument al op jonge leeftijd aanwezig was. De tweede is Eugene Lebiecki uit Belarus en uit Nederland komt Sander oet Pekel (Sander Luchtenberg. Laatstgenoemde begon twee jaar geleden pas met spelen maar is een talent in de dop, aldus de organisator. Het drietal wordt muzikaal begeleidt door drummer Klaas Kreuijer en contrabassist Joris Bijleveld.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl