GroenLinks wil centraal meldpunt overlast

Overlast is een problematiek dat steeds meer de kop op steekt in Midden-Groningen. Inwoners kunnen dit melden bij de politie of gemeente, maar krijgen regelmatig te horen dat ze contact op moeten nemen met een andere instantie, of er is te weinig capaciteit om hun melding op te volgen. GroenLinks Midden-Groningen wil een centraal meldpunt waar inwoners die overlast ervaren in hun directe woonomgeving dit kunnen doorgeven. Ze hebben hier vragen over ingediend bij het college.

Ze horen met regelmaat van inwoners uit diverse wijken, zoals Gorecht en  Woldwijck, maar ook in Harkstede, dat men klachten ervaart van problematisch gedrag van jongeren in hun buurt of overlast van iemand die extra zorg nodig heeft. Waar men met die klachten terecht kan, is vaak niet duidelijk. “Wij willen dat inwoners met al hun vragen en meldingen terecht kunnen op één plek,” zegt Roshiano Dewnarain, fractievoorzitter van GroenLinks.

De laatste jaren wordt de overlast ook meer, volgens  Roshiano. Hij heeft geen cijfers maar de fractie krijgt wel meer meldingen binnen. Zelf woont hij in de wijk Noorderpark in Hoogezand en maakt het ook zelf mee. Het was altijd een rustig wijk, nu merkt hij meer last te hebben van mensen die iets tegen ramen en deuren aan gooien, zodat die kapot gaan en ook is er meer vuurwerkoverlast.

Verschillende hulpinstanties zouden na een melding op zo’n centraal punt, moeten samenwerken om zo goed mogelijk dit uiteen te zetten om  actie te ondernemen. Hierbij wel de achtergronden van degenen die overlast plegen goed in ogenschouw te nemen. “Wat gaat er achter schuil, het kan gaan om een niet zo prettige thuissituatie, eenzaamheid, een schreeuw om aandacht. Hoe voorkomen we dit en helpen we iemand hiermee, “aldus Roshiano.

Momenteel worden mensen vaak doorgelinkt naar verschillende instanties, wat zorgt voor verwarring en frustratie. “Wij willen dat inwoners met al hun vragen en meldingen terecht kunnen op één plek,” . “Andere gemeenten zoals Veendam en Leeuwarden hebben al een dergelijk meldpunt en dat willen wij hier ook realiseren.”

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl