Beleidsplan Begraafplaatsen 2025-2034

Tijdens de raadscommissievergadering op 3 oktober werd het nieuwe ‘Beleidsbeheerplan begraafplaatsen en herdenken in Midden-Groningen 2025-2034’ besproken. Het is het eerste uniforme beheerplan voor de begraafplaatsen in Midden-Groningen sinds de herindeling. Het beleidsplan werd over het algemeen positief ontvangen in de raad.

In totaal zijn er in de gemeente Midden-Groningen 30 begraafplaatsen; het merendeel kerkelijk. Er zijn in totaal tien ‘gemeentelijke’ begraafplaatsen: De Stille Hof aan de Knijpslaan, de Vredehof aan de Nieuweweg , De Noordooster aan de Kerkstraat, Luppenhof aan de Nieuweweg, De Venne aan de Kerkstraat, de algemene begraafplaatsen in Froombosch, aan de Knijpslaan-Oost, de Pastorieweg, de Hoofdweg en bij de Petruskerk. Het aantal begravingen in Midden-Groningen schommelt rond de 100 per jaar. Cijfers tonen een licht dalende trend. Het aantal as-verstrooiingen fluctueert.

Capaciteit op peil houden 

Volgens de gemeente is er zeker tot 2040 voldoende capaciteit. Om het aantal rustplaatsen op termijn ook op peil te houden kunnen graven worden ontruimd. Dit bleek toch een gevoelig punt in de vergadering. GBMG vroeg de wethouder om terughoudend te zijn bij het ruimen van graven. Wethouder Ploeger bevestigde dat het ruimen van graven enkel en alleen gebeurt als er noodzaak toe is, ingeval van sterk achterstallig onderhoud of verzakkingen met eventuele veiligheidsrisico’s. Ook zal er altijd eerst contact worden gezocht met de familie.”

Leges niet kostendekkend

De jaarlijkse middelen voor beheer zijn vastgesteld op 348 duizend euro. Momenteel zijn leges bij lange na niet kostendekkend, bovenal omdat voor een groot deel van de graven de grafrechten in het verleden zijn afgekocht. Voormalige gemeenten gaven grafrechten uit voor onbepaalde duur tegen een vaste afkoopsom. Er zijn tenminste 4.130 graven waarvan de grafrechten voor onbepaalde tijd zijn afgekocht. Deze grafrechten vervallen in principe alleen als de rechthebbende het onderhoud (ernstig) verzaakt.

De gemeente biedt nu particuliere grafrechten voor een eerste termijn aan van 10, 20, 30 of 50 jaar, met mogelijke verlengingen van 5, 10 of 20 jaar. Het afkopen van grafrechten voor onbepaalde tijd kan niet meer.

Het volledige beleidsdocument is in te zien via: https://midden-groningen.raadsinformatie.nl/document/14542775/2/03_+MG+-+Beleidsplan+Begraven?connection_type=16&connection_id=972578

 

 

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl