Slochter Molecule verplaats naar noorden A7

Het beeld ‘Het Slochter Molecule’ zal in 2025 verplaatst worden naar de berm ten noorden van de A7 bij Kolham in de gemeente Midden-Groningen. De aanleiding is een wegaanpassing door Rijkswaterstaat. Ook kan het vanwege de huidige strengere verkeersveiligheid regels niet meer op de huidige locatie blijven staan. De sculptuur van 8 meter hoog, stelt een vergroting voor van een molecule. Het bestaat uit één blauwe koolstofatoom en vier waterstofatomen. De gemeente is samen met de kunstenaar Marc Ruygrok en Rijkswaterstaat op zoek gegaan naar een andere passende plek voor het kunstwerk.

Ongeveer 15 alternatieve locaties zijn hiervoor onderzocht. Vooral het vinden van een goede zichtbare locatie die recht doet aan wat dit kunstwerk betekent voor de inwoners van Groningen was hierbij de insteek. Van al deze plekken zijn de voor- en nadelen uitgebreid in kaart gebracht. Ook blijft het vlak bij de locatie waar voor het eerst aardgas werd gevonden.

Wethouder Annemiek Hoesen: “Voor de inwoners van Groningen is het beeld een symbool van de gaswinning en de gevolgen ervan. De keerzijde van de aardgasbaten heeft een enorme invloed op onze inwoners. Het is belangrijk dat dit zichtbaar is en blijft”

Het kunstwerk werd in 2009 geplaatst ter gelegenheid het vijftigjarig jubileum van de eerste aardgasvondst in het Slochteren gasveld. Het werd onthuld door koningin Beatrix. Het was een cadeau van de Gasunie, Gasterra en de NAM aan de toenmalige gemeente Slochteren.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl