Er is een nieuwe Cultuurnota op komst

In Politiek in Midden-Groningen waren wethouder Annemiek Hoesen en ambtenaar cultuur Helmi Kammenga te gast. Ze spraken over de nieuwe cultuurnota, die naar verwachting eind november door de gemeenteraad zal worden besproken.

Volgens wethouder Hoesen was de vorige cultuurnota meer gericht op de samenhang van de drie gemeenten. “We gaan ons nu meer richten op maatwerk, jongeren, verbinding met de sociale omgeving en aansluiten bij dorps- en wijkplannen.” Er zijn drie grote aanbieders van cultuur in de gemeente: de Fraeylemaborg, Kielzog en Biblionet. Zij kunnen andere partijen ondersteuning bieden.

Op de interviewtafel staat een drietal kunstwerken. Helmi Kammenga legt uit waar die vandaan komen: “Het is heel mooi dat er een kunstuitleen zit in Slochteren op een hele goeie, nieuwe locatie. Zij zijn de beheerder van de gemeentelijke kunstcollectie. Ze voorzien ook de wethouderskamers van kunst. De kunstwerken geven gespreksstof. Ik kan me heel goed voorstellen dat je daar samen naar kijkt en er iets over zegt.”

De nieuwe cultuurnota gaat voor vier jaar lopen. Wethouder Hoesen: “Ik denk dat we straks een heel mooi stuk hebben liggen. Wij proberen het zo veel mogelijk laagdrempelig te houden voor de mensen.”

Soms heeft kunst ook een functie die buiten de kunst gelegen is. Een voorbeeld is ‘Dans op recept’. Mevrouw Kammenga: Dat zie je steeds meer, dat cultuur kan worden ingezet op een andere plek. ‘Dans op recept’ is in Friesland ontwikkeld en wij hebben het overgenomen. Het is specifiek voor Parkinsonpatiënten die door professionele dansers worden begeleid in hun bewegen. Je ziet dat mensen op muziek en in een groep meer tot bewegen komen. Dat is heel waardevol. Het is op recept. Het wordt uitgeschreven door een huisarts, die je dan doorverwijst naar een niet-medische oplossing.”

Wethouder Hoesen: “Cultuur kun je ook inzetten als middel om tot elkaar te komen over moeilijke vraagstukken. Helmi heeft er een hele mooie benaming aan gegeven: creatieve vrijetijdsbesteding. En dan is cultuur heel breed. Dan heeft iedereen er mee te maken.” Mevrouw Kammenga: “De drempel die er kennelijk is, haal je dan weg. Er zijn straatinterviews gehouden, we hebben op gebiedsniveau het gemeentelijke cultuurlandschap benaderd om te kijken wat er allemaal is. Is er een bieb, zijn er musea? Op de ene plek is er meer dan op de andere.”

De nieuwe cultuurnota is in principe klaar, maar moet nog wel langs het directieteam, het college, de commissie en de raad. Wethouder Hoesen: “We verwachten dat het eind november aan de raad kan worden voorgelegd. Dat is ook een mooie afsluiting van de carrière van Helmi.” Zij gaat namelijk aan het eind van het jaar met pensioen. Ze is blij dat er iets ligt, om de cultuur voor de komende jaren te borgen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl