Aandacht voor regenboogsenioren

Burgemeester Erica van Lente en wethouder Evert Offereins hebben vanochtend het boek ‘Ik ben wie ik ben’ in ontvangst genomen. Het boek werd aangeboden door Marjet Bos, Roze 50+ ambassadeur bij Roze 50+, die samen met freelance fotograaf Mona van den Berg het boek gemaakt heeft. In ‘Ik ben wie ik ben’ doen regenboogsenioren in de provincie Groningen hun verhaal.

Het idee voor het boek ontstond naar aanleiding van het theaterproject ‘Ik ben wie ik ben’ van Aal Goud waarin aandacht wordt gevraagd voor de situatie van oudere lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en interseksuelen (regenboogouderen). Het is een voorstelling waarin regenboogsenioren over hun leven vertellen en dat wordt afgewisseld met een lied. Tijdens de eerste voorstelling op roze zaterdag 22 juni in Groningen hebben 12 regenboogsenioren en twee medestanders hun verhaal gehouden. Ondertussen dat Marjet en Mona onderweg waren door de provincie Groningen om portretten te maken als voorbereiding hierop ontstond het idee om een boek te maken. ,,Zo hebben we nog meer mensen geportretteerd.” Het boekje is afgelopen zondag tijdens Nationale Roze Ouderendag gepresenteerd.

‘Ik ben wie ik ben’ wordt aan elke gemeente in de provincie aangeboden. Het kan een opening zijn om over dit onderwerp na te denken en erover in gesprek te komen, geeft Marjet aan. Dat is belangrijk ook omdat door bijvoorbeeld angst ouderen hier niet openlijk over te durven praten. Het boekje komt ook in de bibliotheken te liggen en wordt meegenomen naar de voorstellingen.
Aal Goud is in 2019 begonnen met voorstellingen, vooral in Groningen en Drenthe maar ook elders in het land en dan voornamelijk in zorg- en welzijnsinstellingen. Marjet doet dit samen met de Groningse zanger Klaas Spekken, pianist Tony Hoyting en gitarist Joost van der Beek. Zo vragen ze op een laagdrempelige manier aandacht voor regenboogouderen. Verder is Marjet Roze 50+ ambassadeur bij Roze 50+ Nederland dat zo’n 15 jaar geleden is opgericht door COC en ANBO. In 2016 was ze de initiatiefneemster van Roze 50+ Oldambt.

Marjet geeft aan dat nog niet alle gemeenten evenveel aandacht is voor deze gemeenschap. Midden-Groningen doet dit wel. Het gemeentebestuur maakt actief beleid om de positie van LHBTI+-personen in de gemeente te verbeteren. Aandacht is er onder meer deze week donderdag 10 oktober om 18.30 uur met de opening van de expositie Intersekse bij het Huis van Cultuur en Bestuur en vrijdag 11 oktober is het Coming Out Day en wordt de regenboogvlag gehesen.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl