Kunstenaar denkt mee over verplaatsing gasmolecule

De kunstenaar, Marc Ruygrok die in 2009 het Slochter Molecuul heeft ontworpen, is door de gemeente Midden-Groningen gevraagd om mee te denken over de verhuizing van het monument naar een andere locatie. Het monument moet verdwijnen uit de middenbaan van de A7, door onder andere werkzaamheden van Rijkswaterstaat.

Ruygrok werd in de aanloop naar het project in 2009, wat een initiatief is van de Nederlandse aardolie maatschappij, GasTerra en de Gasunie gevraagd om mee te doen met een pitch, men wilde meerdere kunstenaars een kans geven. Hij is uiteindelijk uitgekozen.  Het was nog wel even puzzelen, hoe verbeeld je 50 jaar gaswinning, gas is onzichtbaar en ongrijpbaar, aldus Marc Ruygrok. In een gesprek waarin men aan het brainstormen was, riep iemand, hoe ziet het aardgasmolecule er eigenlijk uit in een scheikunde lokaal. Zo is uiteindelijk het idee vormgegeven, naar de chemische formule waar gas uit bestaat.

Ook de locatie in de middenberm op de A7 is passend bij het monument, “Je komt aanrijden in een bocht en ineens zie je het molecule en voor je het doorhebt is het verdwenen in je achteruitrijspiegel, dus eigenlijk net zo vluchtig als aardgas”. De kunstenaar heeft de aardgas problematiek in onze regio op afstand gevolgd, hij is geen inwoner van het aardbevingsgebied, maar zag wel aankomen dat het beeld symboliseert, wat er verkeerd is gegaan bij de aardgaswinning, voor veel mensen. In opdracht van de gemeente is de kunstenaar betrokken geweest bij het zoeken naar een alternatieve locatie. Veel locaties leken in eerste instantie op papier geschikt, maar na bezoek aan de locaties vielen ze vaak af. Veel gaven het gevoel van geparkeerd worden (voor het beeld), dat voelde dan erg onbevredigend. Een voorbeeld is de carpoolplaats bij het viaduct bij Kolham, waar een verkooppunt is van snacks is gesitueerd.

De nieuwe locatie aan de noordkant van de A7, naast de rijbaan vindt hij een aanvaarbare locatie, als het op een goede manier wordt geplaatst en de zichtlijnen kloppen, zodat de kracht van het beeld en de locatie klopt. Ik heb er een goed gevoel bij, dat we het overeind kunnen houden, aldus kunstenaar Marc Ruygrok.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl