Samen armoede bestrijden

Het is van 14 tot en met 18 oktober de ‘Week tegen Armoede’ waarbij extra aandacht is voor armoede. Dit is ook wel nodig geeft Johan Drent van Humanitas Midden-Groningen aan. Omdat veel mensen het financieel moeilijk hebben maar buiten de boot vallen qua regelingen. Dan gaat het niet om luxe dingen maar wat noodzakelijk is. Een voorbeeld is zwemlessen voor kinderen. Daar zijn regelingen voor een bijdrage voor, maar die vallen weg als iets meer als het minimumloon verdient wordt. En zo zijn er meer regelingen geeft Johan aan, die daarbij gelijk aangeeft dat de gemeente Midden-Groningen niet de minste is op het gebied van regelingen. Daarnaast merkt Johan dat meer mensen bij Humanitas aankloppen.

Humanitas heeft een aparte rol en is al lang bezig met zaken rondom armoede. Als iemand bij Humanitas binnenkomt kan ze heel veel dingen regelen. ,,Wij geven een verwijsbrief mee naar bijvoorbeeld kledingbank Maxima. Dan weten de mensen dat het goed zit, alles gecontroleerd is en hoeven de mensen maar één keer hun verhaal te doen.” Of neem een vader en moeder met twee kinderen die iets met sport of cultuur willen doen, dan is daar de mogelijkheid voor. Humanitas kent deze regelingen en op deze manier kan ze helpen. Dat is in deze gemeente wel uniek geregeld, aldus Johan.

Humanitas kan helpen met de administratie als dat nodig is. De mensen worden thuis of op kantoor geholpen, afhankelijk hoe de situatie is. Daarnaast helpt ze belastingpapieren in te vullen, dit gaat in totaal om zo’n zevenhonderd. Dat is alleen voor de minima. Iemand die boven de 120% norm zit wordt doorverwezen naar een adviseur. Mensen die niet digitaal onderlegd zijn kunnen ook terecht voor hulp. Verder wordt het Armoedepact een nieuw leven ingeblazen. Hierbij werken organisaties die bezig zijn met het bestrijden van armoede samen. Denk aan Humanitas, de voedselbank, kledingbank en speelgoedbank.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl