Bewoners uit Midden-Groningen verenigd in het actiecomité tegen de komst van een munitiedepot (anti-boem) hebben in Groningen een petitie aangeboden aan Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman.
De bewoners hebben de petitie opgestart, nadat bekend werd dat defensie de dorpen Luddeweer, Slochteren en Tjuchem als mogelijke locaties ziet voor de opslag van munitie. Op elke gekozen locatie die door defensie is geselecteerd, zou dit ernstige gevolgen hebben voor de bewoners in de directe omgeving. Sommige bewoners zouden hun huis moeten verlaten of zouden ernstige hinder ondervinden van de vestiging van het depot. De petitie die 2.741 maal is getekend door inwoners uit het gebied is donderdag in Groningen aangeboden aan de Staatssecretaris. Tuinman sprak bij de overhandiging over begrip voor de zorgen die de bewoners in Midden-Groningen ervaren.
Tuiman was naar Groningen gekomen om te overleggen met bestuurders uit provincie, naast gedeputeerde Schmaal onder de bestuurders uit Groningen, waren ook burgemeester Erica van Lente en wethouder Erianne Verburg van Midden-Groningen. Beiden waren tevreden over het gesprek en de strekking van de boodschap van Tuinman. De staatssecretaris nam uitgebreid de tijd om de actievoerders aan te horen, en gaf aan begrip voor hun emoties te hebben. Ik kom zelf uit Limburg en heb daar met eigen ogen gezien wat mijnschade kan veroorzaken, aldus Tuinman. Ondanks dat van der Kamp van het actiecomité bleef doorvragen, bleef Tuinman zeggen, dat het zeer onwaarschijnlijk is dat er een munitiedepot in Midden-Groningen komt. De meeste actievoerders gingen ondanks dat het geen definitief nee is, toch een stuk rustiger naar huis.
Gedeputeerde Schmaal reageerde op een uitspraak van een bezorgde inwoner die deze uitte tijdens de informatie avond in Zuidbroek, die was van mening dat de provincie te weinig heeft gedaan om het depot buiten de deur te houden, Schmaal geeft aan dat er veel inzet door de provincie is gedaan om dit te voorkomen, Schmaal zelf heeft in een eerder stadium ook al met Tuinman gesproken over de volgens hem foute keuze om in Midden-Groningen een depot te willen plaatsen. Hoe verkeerd kan het zijn zijn, een gebied waar enorm veel mijnbouwschade is en het vertrouwen daardoor in de overheid erg laag is, te denken aan een munitiedepot, aldus gedeputeerde Schmaal.
Een van de actievoerders is Nils Offers, hij is een bewoner van Overschild, hij zit in de gevarenzone bij een mogelijke plaatsing van een munitiedepot, er is een grote kans dat zijn huis, schuur en paardenstal zou moeten verdwijnen. Hij heeft een enorme strijd achter de rug met de overheid over zijn aardbevingsschade, tot aan de rechter aan toe, vervolgens overkomt hem de mogelijke komst van een munitiedepot. Ik het alles met m’n eigen handen gebouwd, de paardenstal speciaal voor mijn vrouw en dat zou dan moeten verdwijnen, ik ben er zo boos over, aldus Nils.
Half november moet definitief duidelijk zijn of defensie de locaties voor een munitiedepot in Midden-Groningen verder wil onderzoeken, of er een streep door heen zet.