Eind oktober presenteerde de gemeente de toekomstvisie voor Harkstede tot 2050 ( lees ook: https://www.middengroningennieuws.nl/toekomstvisie-harkstede-vastgesteld/). Het betreft een omvangrijk plan dat onder meer voorziet in zo’n 200 nieuwe woningen, natuur- en recreatiegebieden en een nieuw dorpscentrum. De gemeente heeft de toekomstvisie in een participatietraject met Dorpsbelangen, bewoners, verenigingen en ondernemers opgesteld.
Uitbreiding Meerstad
De visie is een antwoord op de uitbreiding van Meerstad. Naar verwachting komen er 1500 tot 2000 nieuwe woningen bij in de komende tien tot twintig jaar. Hierbij zal ook het Woldmeer flink worden uitgebreid richting Harkstede. Harkstede voelt zodoende de uitdijende grenzen van Meerstad.
Harkstede als aantrekkelijk dorp
Volgens wethouder Van der Burg, portefeuillehouder, en Anke Van Duuren, voorzitter van de commissie Dorpsontwikkeling, is het belangrijk om hier op te anticiperen en ook voor Harkstede een toekomstvisie op te stellen. De bedoeling is dat Harkstede een aantrekkelijk en leefbaar dorp blijft. Van groot belang is hierin het behoud van voorzieningen. ‘Denk aan behoud van de supermarkt: essentieel voor de oudere bevolking. Maar ook behoud van de school, sporthal, bibliotheek, tandarts of dokter. Het zou zonde zijn als alles naar Meerstad verschuift’, aldus Van Duuren.
Ook natuur en recreatie krijgen aandacht. Aan de uitbreiding van het Woldmeer zal een haventje worden aangelegd en de gemeente wil een goede verbinding met de Borgmeren en natuurgebieden ’t Roegwold en Rijpemaa. Om het authentieke karakter van het dorpslint te bewaren zal een groenstrook tussen het nieuwe deel en oude lint worden aangelegd.
Nieuw centrum – Behoefte aan levendige dorpskern
Een belangrijk onderdeel van de Toekomstvisie betreft een nieuw centrum. Momenteel vormt zich de kern rondom de supermarkt de Coop met aansluitend een parkeerplaats, het seniorencomplex De Appelhof en daarachter het hertenkamp. Uit enquêtes en werksessies in het dorp bleek dat er een sterke wens is om een levendige dorpskern, aldus Van Duuren. De visie schetst een centrum met ruimte voor winkels, horeca en overige voorzieningen. Ook voorziet het plan in een doorloop vanaf de haven in het noorden helemaal naar het zuiden tot De Borgstee. Voor dit nieuwe centrum zou wel ruimte moeten worden gecreëerd.
Slecht nieuws voor sommigen
Niet voor iedereen zijn de plannen goed nieuws. Als de plannen doorgaan zouden zo’n 30 huishoudens het seniorencomplex De Appelhof en het hertenkamp moeten verdwijnen. Regionieuws Midden-Groningen sprak onder andere met Hendrik Tammeling en Paula Van der Velde. Hun beide woningen zouden met de uitvoering van de voorliggende plannen moeten worden gesloopt. Beide bewoners zijn geschrokken van de plannen.
“Zo’n beetje driekwart van de dorpskern moet tegen de vlakte in de plannen die er nu liggen, inclusief mijn perceel. Voor mij betekent dat mijn leven daarmee volledig op de kop staat. Ik ben hier geboren en getogen. Als je dat dan kwijt raakt, dan komt dat verschrikkelijk aan je gevoel”, aldus Hendrik Tammeling, een van de mogelijk gedupeerden.
Niet iedereen op de hoogte
Wat de pil extra bitter maakte was dat diverse bewoners niet op de hoogte waren tot de algemene presentatie in De Borgstee. Dit ondanks dat de gemeente diverse informatiebijeenkomsten had georganiseerd en plannen al enige tijd vorm kregen in samenwerking met het dorp. De gemeente had deze bewoners middels een brief uitgenodigd voor een eerdere presentatie in de Graankorrel. Echter, bleek dat deze brief niet doeltreffend was aangezien maar vier mensen aanwezig waren tijdens deze avond. Voor meerdere bewoners kwam het nieuws dus als donderslag bij heldere hemel. “Het was chique geweest van de gemeente als ze voorafgaand aan de algemene presentatie bij de mensen langs was gegaan om ze te attenderen op de brief en de situatie”, aldus Greydanus.
Behoefte aan duidelijkheid
Van der Velde geeft aan dat zij vanaf eind oktober in onzekerheid zit en weinig informatie krijgt vanuit de gemeente. Zij wil graag verbouwingen uitvoeren, maar weet niet of dit überhaupt nog zin heeft. Ook voor mensen die hun huis willen verkopen kunnen de plannen problematisch zijn. ‘Nu er een soort vage claim op je huis ligt, wordt je huis onverkoopbaar’, aldus Greydanus. Uit de gesprekken met deze bewoners kwam duidelijk naar voren dat men graag op termijn duidelijkheid wil vanuit de gemeente. Wethouder Van der Burg gaf aan dat er op dit moment helaas nog geen duidelijkheid kan worden geboden.
Een-op-een gesprekken
Bewoners kunnen een-op-een gesprekken aanvragen bij de gemeente om informatie te krijgen. Veel van deze gesprekken lopen momenteel en verlopen goed volgens wethouder Van der Burg. Tammeling geeft aan dat dit gesprek redelijk goed verliep. Van der Velde, die de eerste was, was minder positief over het gesprek. Zij kreeg helaas weinig antwoorden op haar vragen.
Ook positieve geluiden
Niet iedereen bekijkt het negatief. Greydanus beschouwt de visie als een positieve ontwikkeling, ondanks dat zijn huis wellicht moet wijken. “Ik woon tegenover de supermarkt en op dit moment is de parkeerplaats al bijna helemaal vol. We hebben nu 1200 woningen in het dorp, daar komen binnenkort zo’n 2000 woningen bij. Dus dan gaat het allemaal gewoon niet meer passen. Daar kunnen we beter nu wat voor verzinnen voordat het helemaal spaak loopt”, aldus Greydanus. Ook twee gesprekken met senioren in De Appelhof geven een positieve indruk. Men stelt dat zij de uitvoering wellicht niet meer meemaken, maar dat zij positief tegenover de plannen staan.
Spreken in de gemeenteraad
Halverwege januari is staat er een inspreekavond gepland in het Huis van Cultuur en Bestuur. Naar horen zeggen zouden er diverse aanmeldingen zijn voor inspreekrecht. In de tweede helft van januari zal de raad zich buigen over de toekomstvisie voor Harkstede, waarna er waarschijnlijk eind januari gestemd zal worden.
De presentatie van de Integrale Toekomstvisie Harkstede 2050 kunt u vinden op deze webpagina: https://stemvan.midden-groningen.nl/budgets/3#phase-4-definitieve-visie