Hellum- Melkveehouder Jan Pieter van Tilburg heeft plannen uitgewerkt op het gebied van agroforestry. Met de uitvoering van deze plannen wilt hij de biodiversiteit bevorderen.
Agroforestry, of boslandbouw, is een verzamelnaam voor landbouwsystemen waarin bewust gestreefd wordt naar het introduceren van bomen en struiken op percelen met akkerbouwgewassen of grasland. De combinatie van verschillende teelten leidt tot ecologische en economische interacties die het geheel groter maken dan de som van de monoteelten. (Bron: Agroforestry Nederland)
“In Noord-Nederland lopen we een beetje achter op het gebied van biodiversiteit. Als je kijkt naar Gelderland en Noord-Brabant zijn er al honderden boeren die aan het aanplanten zijn. Overal beginnen nu ook in Noord-Nederland netwerken te ontstaan van boeren die zich verdiepen in agroforestry. We gaan daarom op 12 december in dorpshuis de Ruyten in Froombosch een informatie en netwerkbijeenkomst organiseren. Een mooi moment om ook in Noord-Nederland hiermee aan de slag te gaan.” verklaart Jasper Tiemens van Natuur & Milieu Federatie Groningen
Melkveehouder Jan Pieter gaat zelf ook naar de bijeenkomst op 12 december. Hij hoopt tijdens de bijeenkomst zijn netwerk te kunnen verbreden en wat meer kennis op te doen over het aanplanten van de juiste bomen en struikensoorten. Daarnaast heeft hij een plan klaar liggen om een oversteekplaats voor de koeien te realiseren. Het doel van de Melkveehouder is dat de koeien straks zelfstandig de weg over kunnen steken. Met de aanleg van een wildrooster worden de koeien dan de goede kant op gestuurd. Met de aanleg van borden, drempels en lampen hoopt de boer ook de hardrijdende automobilist bewust te maken. De plannen zijn nog niet definitief en de boer hoopt op een goedkeuring van de gemeente.
Kijk hieronder de reportage: