Vrijdagmorgen 8 maart, op internationale vrouwendag, heeft wethouder Annemiek Hoesen de gemeentelijke Aletta Jacobs Prijs 2024 uitgereikt aan twee leerlingen. Anaïs en Julius Marsman. Zij kregen een kunstwerk, getiteld ‘Uit het oogpunt van dr. Aletta Jacobs’.
In opdracht van de gemeente Midden-Groningen wordt om het jaar een essaywedstrijd uitgeschreven onder leerlingen van het dr. Aletta Jacobs College. Het essay is een vrije vorm om gedachten op te schrijven. De vijfdejaars vwo kregen dit jaar de opdracht om aan de hand van een literaire tekst uit de Nederlandse literatuur de plek van de vrouw aan het eind van de middeleeuwen te vergelijken met de plek van de vrouw nu. Het betrof het mirakelspel Mariken van Nimwegen.
Vier genomineerde leerlingen, te weten Rochelle Snijders, Anaïs en Julius Marsman, en Leona Verhoeven presenteerden hun essay aan hun medeleerlingen en aan een jury bestaande uit wethouder Annemiek Hoesen, deelschoolleider Kim Weeber en de kersverse bestuurder/algemeen directeur Ralf Buiter
van het Aletta. Zij keken niet alleen naar de inhoud van het essay, dat duizend woorden mocht bevatten, maar ook naar de presentatie op 8 maart.
De jury prees de creatieve manier waarop in de presentatie van broer en zus Julius en Anaïs de strijd van Mariken tegen de duivel werd gekoppeld aan de strijd van academisch opgeleide vrouwen van nu.
Naast het kunstwerk ‘Uit het oogpunt van Aletta Jacobs’ ontvingen de winnaars ook een oorkonde van de gemeente. Later deze maand worden ze vereeuwigd in de totemboom, het grote kunstwerk in de voorhal van het dr. Aletta Jacobs College. Beide kunstwerken zijn ontworpen door Brenda Hardijk-van de Wouw.
Bovenste foto: v.l.n.r.: winnaars Julius en Anaïs Marsman, juryleden Ralf Buiter en Kim Weeber, genomineerden Rochelle en Leona en wethouder Annemiek Hoesen.
Onderste foto: de winnaars en de wethouder.