Onlangs was er een bijeenkomst over het project Gasvrij Gorecht Noord, het project om Gorecht Noord van het gas af te krijgen. Het project kent een behoorlijk tijd van voorbereiding. Het kabinet heeft besloten om tot 2050 gefaseerd van het aardgas af te gaan.
In Hoogezand werd onderzocht of restwarmte van kartonfabriek ESKA ingezet kan worden als warmtebron voor een warmtenet. Een financiële ondersteuning van 6 miljoen euro vanuit het Nationaal Programma Groningen (NPG) maakt de realisering nu niet alleen technisch, maar ook financieel haalbaar. Met het project ‘Gasvrij Gorecht’ wordt in Gorecht-Noord daarom nu al stappen gezet richting een aardgasvrij Midden-Groningen. Bij het ontwerp van het warmtenet wordt rekening gehouden met de mogelijkheid om, na afronding van Gorecht-Noord, ook andere buurten aan het warmtenet toe te voegen. De wijk bestaat uit 900 huishoudens, waarvan 700 sociale huurwoningen, waar veel ouderen wonen en een gedeelte particuliere huiseigenaren. Het initiatief is een samenwerking tussen de gemeente Midden-Groningen, Waterbedrijf Groningen Duurzaam, kartonfabriek ESKA en woningcorporaties de Reensche Compagnie, Groninger Huis, Lefier en Woonzorg Nederland.
We praten op de bijeenkomst o.a. met Johan Duut, projectleider van gasvrij Gorecht. Bij de warmtenet wordt gebruik gemaakt van een warmtering. Hiermee ben je niet meer afhankelijk van aardgas. ” Een warmtering werk hetzelfde als een gasleiding, alleen zit er warm water en geen gas in de leiding. In de woning zit een speciale ketel die de woning verwarmt.”
Op de bijeenkomst was ook een ervaringsdeskundige aanwezig uit Groningen om diverse vragen te beantwoorden. Vragen die gesteld werden waren o.a. “Kan ik nu al mijn gascontract afsluiten. Wat moet ik doen als tussen nu en de aanleg van de warmtering mijn ketel kapot gaat.” Hoe komen leidingen in mijn huis en hoe dik zijn de leidingen. Wat gaat het kosten. Blijft mijn woning wel warm via deze methode? Wat levert het mij op?
Wat er nu nog moet gebeuren voordat het project door kan gaan, is dat van de 200 woningen die nu nog moeten stemmen er 50% akkoord moet gaan. 70% van de huurwoningen hebben afgelopen voorjaar al voor een ja gestemd. Daarna moeten alle partijen akkoord gaan, ook de woning eigenaren, en kunnen alle voorbereidingen beginnen en spullen besteld worden en kan het van start gaan.