Bos in Kolham groeit goed

Na een groot herstelproject is recent het bos in Kolham aan de Uiterburen weer opengegaan. Het is nu gevarieerder, ziektebestendiger en klimaatverandering bestendiger.  Fijnsparren en populieren waren er eerst voornamelijk te vinden, maar door verschillende omstandigheden zoals extreem weer en een plaag van de letterzetterkever takelde het bos af en moest er iets gebeuren.

Bestuurslid van de Vereniging Dorpsbelangen Kolham Jan Willem Bos schetst de verschillende opties die er waren. Het bos sluiten omdat de kans bestond dat er bomen omgingen wilden men niet. Er kwam een plan om het bos te vernieuwen waarbij nadrukkelijk de inwoners van het dorp werden betrokken. De uitkomst was een zo gevarieerd mogelijk bos. Dit kwam er met een grote verscheidenheid aan bomen en struiken, waarbij rekening is gehouden met klimaatverandering zoals zeer droge en zeer natte periodes. Het is de bedoeling dat de bomen zo snel mogelijk groeien om een gesloten geheel te vormen. Ze zijn zo geplaatst dat als er een ziekte uitbreekt, niet alles gekapt hoeft te worden en bij deze keuze is gekeken dat van vroeg tot laat in het jaar er groen is in het bos en genoeg voedsel voor vogels en insecten.

In de afgelopen twee winters zijn vele duizenden bomen en struiken geplant en ze doen het goed. Het overgrote deel komt goed aan en groeit goed. In het najaar wordt gekeken of er uitval is en waar eventueel moet worden bij geplant. De verwachting is dat dit niet nodig is. Op de twee open plaatsen in het bos is men bezig om een plan voor te maken, zodat deze gebieden de komende winter kunnen worden in gepland. Om de nu nog tere bomen te beschermen staat er een omheining om het nieuwe stuk bos van zo’n 31 hectare. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld reeën het aantasten, door met hun gewei langs de bomen te gaan. ,,Over een paar jaar kan de omheining weg.”

Het bos is in het beheer van Dorpsbelangen Kolham. Zij zorgen ook voor het onderhoud. Voor de aanplanting werd vakkennis ingeroepen binnen de vereniging. De bekostiging van het vernieuwen komt onder meer uit de verkoop van het gekapte hout, waar bijvoorbeeld multiplex van wordt gemaakt. Daarnaast werd het mogelijk gemaakt door steun van sponsoren en organisaties als Trees For All, de provincie Groningen (uit het programma Bos en Hout) en energieleverancier Vandebron. Programma Bos en Hout is gericht op het aanplanten van nieuw bos en groenvoorzieningen in de provincie.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl