In gesprek over Centrumplan Muntendam

Onlangs ging Regionieuws Midden-Groningen in gesprek met Michelle Bieleveld, gebiedsregisseur in o.a. Muntendam, Gosse Huizinga, voorzitter van de dorpsraad in Muntendam en Hendrik Loots, raadslid voor Gemeentebelangen in Midden-Groningen.

Update stand van zaken

De insteek van het gesprek was allereerst een update van de stand van zaken. Het centrumplan voor Muntendam kent een geschiedenis van maar liefst 17 jaar. Na diverse plannen en herzieningen, is er inmiddels in nauwe samenwerking met diverse werkgroepen in het dorp een plan opgesteld dat breed gedragen wordt. Het plan is op te splitsen in twee delen: 1. De vernieuwing van het dorpshuis en 2. De realisatie van woningbouw en een gezondheidscentrum. Voor het dorpshuis zijn de plannen in een vergevorderd stadium. Op maandag 16 september zijn ontwerpen vanuit drie geselecteerde architectenbureaus voorgelegd aan de werkgroep voor het dorpshuis. Belangrijke voorwaarden voor dit dorpshuis is dat de ruimte behouden blijft om alle activiteiten die er nu plaatsvinden te blijven huisvesten. Ook is het behoud van een grote keuken van groot belang, om catering te kunnen blijven doen en evenementen te huisvesten.

Voor de woningbouw en het gezondheidscentrum is de gemeente afhankelijk van diverse externe en private partijen. Dit heeft meer voeten in de aarde (lees ook: https://www.middengroningennieuws.nl/centrumplan-muntendam-weer-stap-verder/).

Vertrouwensbreuk

De relatie tussen Muntendam en de gemeente zou na de gemeentelijke herindeling zijn verslechterd volgens Loots en Huizinga. Beide heren leggen uit dat er destijds veel aandacht naar Hoogezand ging waardoor in Muntendam het gevoel ontstond ‘er niet meer toe doen’.

Loots: “Er heerste een heel groot gevoel van, we zitten voeteneindje van de gemeente, we doen er niet toe, we horen er niet bij. Er zijn veel zaken gesloten in aanloop naar herindeling, Ruitershorn werd gesloten, het zwembad moest dicht – dat laatste hebben we gelukkig kunnen voorkomen -, de stortplaats ging dicht, over de sportvelden was veel te doen in het dorp. Als de gemeente daar vervolgens geen aandacht aan besteedt en niet luistert naar de ideeën en wensen  vanuit het dorp dan verstoort dat de relatie tussen gemeenschap en de gemeente”.

In deze context werden vervolgens plannen voor de vernieuwing van het centrum van Muntendam gepresenteerd (onder meer het beruchte Vlekkenplan) die haaks stonden op de wensen vanuit de gemeenschap. ‘Dit sloeg in als een bom’.

Loots: “Wat bedoeld was als een inloopavond om het vlekkenplan te bespreken, werd een stampvolle zaal waar de mensen niet meer naar binnen konden. Ik heb zelden zoveel kritiek gehoord op plannen vanuit de gemeente”.

Nieuwe plannen. Nauwe samenwerking met het dorp. Vertrouwen herstelt.

Onder meer door de inzet van Gemeentebelangen is de gemeente opnieuw aan de tekentafel gaan zitten om helemaal opnieuw te beginnen. Dit keer is er sterk ingezet op de samenwerking met de gemeenschap. Hiervoor zijn diverse werkgroepen opgericht. Volgens Bieleveld verloopt die samenwerking nu zeer goed. De plannen die er nu liggen zijn positief ontvangen en worden breed gedragen. Hendrik Loots bevestigt deze positieve gang van zaken. Echter geeft Loots aan dat het nog enige tijd zal duren voordat het vertrouwen helemaal is hersteld. “Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is van groot belang om alle dorpen het gevoel te geven dat ze erbij horen. Alle dorpen doen er namelijk toe.”

Voor het dorpshuis is het plan in afrondende fase. Zodra er een definitief plan ligt kan er worden begonnen met vergunningen en aanbestedingen. Al met al zal het dus nog enige tijd duren voordat de schop letterlijk de grond in gaat.

Aangezien er sloop/nieuwbouw zal plaatsvinden moeten er voor de overbruggingsperiode alternatieve locaties worden gezocht om de activiteiten tijdelijk te huisvesten. Huizinga stelt dat hier de komende tijd ruim de tijd voor is.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl