Inwoners in het aardbevingsgebied in Midden-Groningen kunnen opgelucht zijn, er komt geen munitiedepot op de drie locaties in de gemeente. Dit heeft het ministerie van defensie laten weten. De militaire organisatie nam dit besluit op basis van de eerste resultaten van de milieueffectrapportage (plan MER), bestuurlijke overleggen en gesprekken met inwoners in de gemeenten.
„Slochteren, Luddeweer en Tjuchem zijn definitief geschrapt als locatie voor munitieopslag„ zegt staatssecretaris van Defensie Tuinman. Bewoners van dit mijnbouwschadegebied zouden bij de bouw van zo’n depot hun woning mogelijk weer moeten verlaten. Dit nadat die net zijn versterkt of nog moeten worden versterkt.“ Defensie zag de ingediende motie van de Tweede Kamer als een bevestiging van deze bekende problemen. De staatssecretaris stond in motivering specifiek stil bij de plaatsen Tjuchem, Slochteren en Luddeweer, omdat over deze locaties grote maatschappelijke onrust is ontstaan.
Staatssecretaris vindt de keuze op Midden-Groningen onacceptabel
“De tijdens de informatiebijeenkomst in Zuidbroek uitgesproken zorgen en de emoties van de omwonenden hebben mij nog sterker doen beseffen wat de bewoners van dit gebied vanwege de mijnbouwschade al hebben moeten meemaken en hoe ongelukkig de ligging van deze locaties is. Bewoners van woningen die recent zijn versterkt of waarvan de plannen voor versterking in een vergevorderd stadium zijn, zouden door de mogelijke vestiging van een munitieopslag hun woning opnieuw moeten verlaten. Ik vind dit, naast bestaande zorgen en emoties, onacceptabel en wil de zorgen van de getroffen bewoners zoveel mogelijk verlichten door duidelijkheid te geven dat de genoemde locaties in het mijnbouwschadegebied niet verder worden onderzocht”.
Wethouder opgelucht, toch zorgen
Wethouder Erianne van der Burg vindt het terecht dat er geen munitiedepot komt in de gemeente. „De raad en college staat naast onze inwoners en hebben dit een aantal keren, zowel per brief al mondeling aangegeven. „Onze inwoners hebben al genoeg ellende meegemaakt na alle aardbeving schade en versterkingen die nog aan de orde zijn; goed dat defensie geluisterd heeft naar de frustratie en woede van onze inwoners, eindelijk duidelijkheid nu.“
Van der Burg noemt nog wel de mogelijk van Eelde als vliegveld voor militair vliegverkeer. “De militaire vliegtuigen zullen dan ook over ons kwetsbaar aardbevingsgebied vliegen. We kunnen de invoering van zware geluid belastende, militaire vliegbewegingen op vliegveld Eelde dan ook niet accepteren en blijven het vervolgonderzoek kritisch volgen, aldus de wethouder.