De Werkgroep Slochteren die valt onder de Dorpsvereniging Slochteren, is bezig met het dorpsplan voor de komende jaren. Alle 37 dorpen in Midden-Groningen kunnen in hun dorp aan de slag om plannen voor de toekomst te maken, ook de Slochtenaren.
Het college van Midden-Groningen heeft in 2022 de subsidieregeling voor de dorps- en wijkplannen vastgesteld. Dorpen en wijken beslissen zelf wat zij in hun buurt nodig hebben. Voor het maken, het uitvoeren en het inhuren voor deze plannen is geld beschikbaar gesteld. Als het plan af is, wordt samen met de gemeente een uitvoeringsagenda gemaakt.
Dorpsbelangen Slochteren heeft een werkgroep opgezet om te inventariseren wat er leeft in het dorp en aan de hand van een vragenlijst kunnen de inwoners hun mening geven, wat er veranderd moet worden of waar behoefte aan is. Afgelopen voorjaar heeft de werkgroep hiervoor huis aan huis uitnodigingen verstuurt. Inwoners kunnen meedenken over wonen, verkeer, veiligheid, natuur, cultuur en welzijn. Ideeën en reacties kunnen tot aanstaande maandag digitaal worden gegeven, op dit moment hebben 14o inwoners hun mening geven. Het vragenformulier kan men ook nog ophalen bij de Houtstek, deze ook inleveren tot maandag.
Volgens Jan Hut, adviseur van de werkgroep, zijn de reacties over het algemeen positief, woont men met plezier in Slochteren en geven de reacties een goed beeld hiervan. Uit de reacties blijkt ook dat veel inwoners van Slochteren het missen om geen gemeentehuis in het dorp te hebben, zoals voor de herindeling wel het geval was. Slochteren heeft sinds een aantal jaren het Houtstek waar veel activiteiten gehouden worden en waar ze trots op zijn. Ondanks deze locatie geeft men aan dat er een ruimte wordt gemist waar onder andere toneeluitvoeringen kunnen worden gehouden. Door het verdwijnen van het ’t Oldeloug, het verzorgingstehuis voor ouderen, wil men ook meer woonmogelijkheden voor ouderen in Slochteren. Wat opvalt is dat er erg veel reacties binnenkwamen om de sociale samenhang in Slochteren te verbeteren. Ook in het verleden kwam de wens naar voren dat er meer sociale samenhang zou moeten komen, ook nu is deze wens veel te zien. Dit blijkt menigeen dus als een erg belangrijk gemis te ervaren.
Omdat de meeste dorpsbewoners in maart en april niet bij de gesprekken aanwezig waren of er niet bij konden zijn, hebben ze een vragenlijst gemaakt via internet (dorpsplan.info), zodat elke Slochtenaar zijn mening laagdrempelig kan geven voor een goed en onderbouwt dorpsplan. De werkgroep gaat volgende week woensdag aan de slag met alle reacties. Eén van de vragen in de enquête is, of men mee wil praten in de werkgroep over de door hun aangeleverde reacties, er waren meerdere bewoners die aangaven dit te willen. Deze bewoners gaan dan meepraten over de onderwerpen die ze hebben aangedragen. Samen met hen gaat de werkgroep aan de slag om uiteindelijk het dorpsplan te realiseren.
“We hopen dat we uiteindelijk in de buurt van de 200 reacties van inwoners uitkomen bij de sluiting van de vragen aangaande verbetering van het wonen en leven in Slochteren.” aldus Jan Hut.