Project “Een luisterend oor” is succesvol

Soms hebben mensen het moeilijk in hun leven door verlies van een dierbare, verlies van gezondheid of eenzaamheid en is het moeilijk de draad weer op te pakken. Wie daar iets aan wil doen, kan terecht bij ‘een luisterend oor’. Dit project  is een samenwerkingsverband van verschillende maatschappelijke organisaties die zich inzetten voor het welzijn van ouderen in Midden-Groningen en zeer succesvol. Vanuit ‘een luisterend oor’ komen vrijwilligers bij degene die zich heeft aangemeld langs om dit luisterend oor te bieden.

De aanmeldingen komen van verschillende kanten, legt coördinator Nettie Diepstra uit. Naast de persoon zelf kan dit ook via Kwartier Zorg en Welzijn, thuiszorgorganisaties, praktijkondersteuners van de huisarts, welzijnscoaches, sociale wijkteams of casemanagers dementie zijn. Via een kennismakingsgesprek probeert Nettie te zien waar behoefte aan is bij de aanmelder. Vervolgens wordt een koppeling gemaakt met één van de veertien vrijwilligers. Het belangrijkste is dat er een goede klik is tussen hen. Dit lukt uitstekend geeft Nettie aan, die meestal onderweg naar huis al bedenkt wie van de vrijwilligers bij de aanvrager past. De vrijwilliger en aanvrager worden aan elkaar gekoppeld en van hieruit gaat de vrijwilliger langs om gesprekken te voeren. De frequentie van de bezoeken door de vrijwilliger is in overleg, maar zal over het algemeen in het begin van het contact wat hoger liggen. ,,Het belangrijkste is dat de aanvrager weet dat er iemand voor hem of haar is.”  Hieruit ontstaan soms mooie waardevolle contacten die blijvend zijn. ,,We maken weinig mee dat de bezoeken worden stopgezet. Dit kan doordat er bijvoorbeeld geen klik is met de vrijwilliger of door overlijden.”

De vrijwilligers hebben een cursus gehad over levensvragen en leren luisteren zodat ze goed voorbereidt zijn. Twee keer per jaar is er een intervisie door een geestelijk verzorger waarbij de vrijwilligers casussen kunnen voorleggen waarbij ze tegen moeilijkheden aan zijn gelopen. Aan de hand daarvan wordt gekeken hoe de vrijwilliger ondersteunt kan worden. Daarnaast is er drie keer per jaar een overleg.

Een luisterend oor is gestart in 2012 op initiatief van de baptistengemeente en de PKN kerk in samenwerking met Kwartier Zorg en Welzijn. Nettie benadrukt dat het een luisterend oor voor iedereen is. Waar het eerst als pilot uitgeprobeerd is in het gebied Spoorstraat / Kieldiep in Hoogezand en mensen van boven de 75 werden bezocht, is dit jaren geleden losgelaten. Er is namelijk eenzaamheid in alle leeftijdsgroepen en over de gehele gemeente verspreidt, aldus Nettie.

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl