De gemeente Midden-Groningen doet de komende jaren een eerste aanzet voor een energie-hub. Er komt een ondernemersdienstverlener Duurzaamheid die studenten zal verbinden aan MKB-ondernemers met energievraagstukken. Deze dienstverlener zal zeker tot 1 mei 2027 actief zijn. Het maakt onderdeel uit van het traject ‘Planvorming Duurzaam Ondernemen en Circulaire Economie’.
Gemeente doet onderzoek naar aanleiding van initiatiefvoorstel
In februari 2024 dienden de BBP, Gemeentebelangen en D66 een initiatiefvoorstel in waarin het college werd verzocht de mogelijkheid van een energie-hub in Midden-Groningen te onderzoeken. Hierbij werd gekeken naar de stad Groningen waar diverse platforms actief zijn waarop onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven samenwerken (Entrance, Energiehub 050). De raad stemde vorig jaar unaniem in met het voorstel (lees ook: Energiehub Midden-Groningen Onderzoek).
De gemeente heeft sindsdien diverse gesprekken gevoerd met ondernemers en onderwijsinstellingen. De volgende punten kwamen naar voren: 1. Er is behoefte aan een centraal loket waar ondernemers terecht kunnen met energievraagstukken, 2. het primaire belang van de ondernemer ligt bij het ‘binden van studenten aan de regio’, 3. deelnemende partijen adviseerden om klein te beginnen en te zorgen voor continuïteit en 4. om aan te sluiten bij regionale structuren en op lokaal niveau te werken aan zichtbaarheid en ontmoetingen.
Energieloket: Groningen Werkt Slim
Voor energievraagstukken bij ondernemers wordt er gekeken naar Groningen Werkt Slim: een regionaal energieloket voor mkb-ondernemers in de provincie Groningen. Het platform biedt onafhankelijk en kosteloos advies over energie besparen, opwekken en delen. Traditioneel richtte het loket zich vooral op de stad Groningen, maar inmiddels is het ook actief op bedrijventerreinen in diverse gemeenten. Ook de innovatiewerkplaats Entrance heeft veel studenten met know-how op het gebied van energie.
Wiel niet opnieuw uitvinden
Volgens Gertjan Bruins, mede-initiatiefnemer en raadslid van de BBP, kan de gemeente hier prima op aanhaken. ‘Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Belangrijk is dat bedrijven en studenten samengebracht worden. De gemeente hoeft er alleen maar voor te zorgen dat het netwerk gecreëerd wordt. Daar zijn geen tonnen aan geld voor nodig’, aldus Bruins.
‘Ondernemers hebben handreiking nodig’
Volgens Martin Kanon, voorzitter van de ondernemerskring in Midden-Groningen, willen ondernemers graag verduurzamen maar hebben ze een handreiking nodig. ‘Ondernemers weten dat ze moeten verduurzamen, maar moeten tegenwoordig al een heleboel. Verduurzamen is slechts een van de uitdagingen: zo is personeel vinden moeilijk en wordt alles duurder. Ondernemers moeten zodoende meerdere ballen in de lucht houden.’
‘Ook weten ondernemers niet altijd wat er mogelijk is. Hoe ga je met je energie om? Hoe kan je reststromen op een andere manier inzetten? Wat zou je besparen met LED-verlichting? Wat levert het op om zonnepanelen te installeren?’ Om antwoord op deze vragen te krijgen is het prettig als ondernemers zich kunnen richten tot een centraal loket’, aldus Kanon.
Binden van studenten aan de regio
Er schuilt voor bedrijven nog een groter belang in de samenwerking met de studenten, namelijk het binden van studenten aan de regio. Een van de ondernemers verwoordde het als volgt: ‘We moeten het hebben over hoe we studenten in Midden-Groningen kunnen houden. Bedrijven zoeken personeel. Hoe krijg ik mensen enthousiast voor mijn bedrijf? Bedrijven in Midden-Groningen hebben veel te bieden, dat zou beter verkocht moeten worden.’
Kanon: ‘Als je toegevoegde waarde creëert in de praktijk, dan doet dat iets met je. Als dat in je eigen regio is dan fiets je er nog eens langs en kan je zeggen: ik heb toen dat nog gerealiseerd bij dat bedrijf. Studenten ontdekken zo dat je niet altijd naar de randstad hoeft, maar dat ook hier in je eigen achtertuin fantastische bedrijven staan.’ De gemeente wil dit thema oppakken in de lokale uitwerking van de Economische Agenda. Deze zal naar verwachting medio 2025 afgerond worden.
Bruins is blij om te zien dat de gemeente het project nu aan het optuigen is en de partners bij elkaar aan het zoeken is. ‘Vanaf het begin af aan waren er al heel veel partijen die hieraan mee wilden doen. Er is veel animo’.