Gemeente gaat kwetsbare groepen huisvesten

Midden-Groningen – De gemeente gaat een proef doen dit jaar met de opvang van kwetsbare doelgroepen qua huisvesting. Er worden door twee woningcorporaties vier woningen tijdens de duur van het project beschikbaar gesteld; de pilot loopt van 1 december 2024 tot en met 30 november van dit jaar.

Gemeenten zijn sinds dit jaar verplicht om kwetsbare groepen in hun gemeente op te vangen, in het verleden werd dit gedaan door grotere (regio)gemeenten zoals de stad Groningen. De landelijke overheid is van mening dat elke gemeente haar verantwoordelijkheid moet nemen voor eigen inwoners. Het gaat om inwoners die om de één of andere reden in problemen zijn gekomen. Omdat het vaak complexe problemen zijn wil men door de huisvesting te organiseren een basis leggen voor de oplossing van het gehele probleem. Regionaal zijn hierover afspraken gemaakt in “het regionale actieplan dakloosheid.” Bij een gemeente zoals Midden-Groningen was er voorheen geen ervaring op dit gebied binnen de organisatie, vandaar dan men een externe organisatie heeft gezocht die dit gaat oppakken tijdens de pilot.

Er worden in totaal vier woningen beschikbaar gesteld door de woningcorporaties Lefier en Groninger Huis, twee woning worden ingezet voor de eerste lijn opvang, het zogenaamde “housing first”  en de andere twee als vangnetwoningen. Het gaat niet alleen om de woningen voor een periode van drie tot vier maanden per opvang, ook wordt er budget beschikbaar gesteld voor de inrichting. In Nederland hebben we te maken met woningnood, ook in Midden-Groningen is er geen overschot aan huurwoningen, maar voor dit soort situaties hebben woningcorporatie woningen achter de hand. Waar in de gemeente deze huizen zich bevinden is niet bekend, dat heeft volgens de gemeente met privacy te maken. Voor de begeleiding en zorg die deze mensen moeten hebben, zet de gemeente de organisatie Limor in, een landelijke instelling voor maatschappelijke ondersteuning en rehabilitatie. Men biedt steun aan mensen die om welke reden dan ook diep in de problemen zijn geraakt door bijvoorbeeld dakloosheid, detentie of verslaving. Limor is voor meerdere gemeenten actief op dit gebied, waaronder de gemeente Groningen.

Wedhouder Evert Offereins zegt blij te zijn met deze oplossing, “Ons doel is bereikt als we mensen met dergelijk problemen in onze gemeente verder kunnen helpen.”

Hieronder kun je luisteren naar een reactie van wethouder Offereins van Midden-Groningen:

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl