Regio – De Groninger gemeenten, de provincie en de waterschappen hebben een gezamenlijke aanpak ontwikkeld om georganiseerde criminaliteit tegen te gaan. Dit heet de Groningse norm. De betrokken bestuurders hebben hiervoor onlangs hun handtekening gezet. Burgemeester Erica van Lente deed dit namens de gemeente Midden-Groningen.
Steeds meer zijn er illegale activiteiten gaande, die buurten binnendringen, bedrijven die misbruikt worden voor witwassen of mensen – vooral jongeren – die onder druk worden gezet door criminelen. Met de Groningse norm zorgen de betrokken overheden ervoor dat vergunningen, subsidies en aanbestedingen niet worden misbruikt. Dit door middel van het herkennen van signalen van ondermijning en de samenwerking met politie en andere instanties. “Zo ontstaat er een werkwijze waardoor criminele activiteiten in onze gemeenten minder kans krijgen.” aldus de gezamenlijke organisaties.
Ook wordt er gewerkt met een regionaal interventieteam, die in de hele provincie misstanden aanpakt. Dit team voert nu al regelmatig controles uit om te voorkomen dat criminelen misbruik maken van vergunningen of illegale activiteiten uitvoeren. Door onder andere signalen van inwoners komen deze bedrijven en panden in beeld.
” Zie je bijvoorbeeld een bedrijf waar nooit klanten komen, een pand dat plotseling wordt opgekocht door onbekenden, of hoor je verhalen die niet kloppen? Dan kun je dit anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem of door contact opnemen met de gemeente.”