Tijdens het raadsdebat op 28 november dienden GroenLinks, PvdA en SP een amendement in op de nieuwe cultuurvisie. De drie fracties pleiten voor expliciete ondersteuning van culturele minderheden en diasporische gemeenschappen in Midden-Groningen.
Roshano Dewnarain, fractievoorzitter voor GroenLinks, licht toe: ‘Wij zien dat Midden-Groningen een hele diverse gemeente is met veel verschillende culturele minderheden, soms zelfs meer dan de gemeente Groningen. Dit heeft betrekking op de Antilliaanse, Hindoestaanse, Javaanse, Surinaamse en Turkse gemeenschappen in onze gemeente. Juist in zo’n diverse gemeente is het belangrijk om aandacht te hebben voor alle groepen en jezelf de vraag te stellen of men ondersteuning nodig heeft. Wat mij meekrijgen uit gesprekken met deze gemeenschappen is dat zij een tekort ervaren in ondersteuning bij de ontplooiing van hun culturele activiteiten.
Dewnarain pleit voor gesprekken tussen de gemeenten en deze culturele gemeenschappen om te kijken waar behoeften en mogelijkheden zijn.
BBP stemt tegen – ‘Beleid moet objectief zijn’
De BBP stemde expliciet tegen het amendement. Marian Van Dijken, raadslid voor de BBP licht het toe. De fractie vindt dat het subsidiebeleid objectief is en ook moet blijven. Subsidies worden toegekend aan de hand van objectieve maatstaven die voor iedereen gelijk moeten zijn, ongeacht je culturele achtergrond. Wij willen mensen niet in hokjes stoppen. Juist door groepen apart te behandelen, creëer je een hokjessamenleving.’
‘Wij zijn van mening dat we al een ontzettend breed en divers cultuuraanbod hebben in de gemeente. Mocht iemand toch het idee hebben dat hij of zij niet genoeg aan bod komt, dan kan diegene een project oprichten en hiervoor een subsidie aanvragen, net als iedereen’, aldus Van Dijken.
Speelveld is niet gelijk volgens Dewnarain
Dit veronderstelde gelijke speelveld klopt niet volgens Dewnarain. ‘Ik denk dat er nog altijd een grote afstand is tussen de gevestigde instellingen en deze culturele gemeenschappen. Er is sprake van een dominante cultuur en voor culturele minderheden is het moeilijk laveren. We zeggen dat we cultuurbeleid maken voor iedereen, maar vergeten denk ik dat er groepen zijn die extra ondersteuning nodig hebben’, aldus Roshano Dewnarain.
Bij gebrek aan voldoende steun vanuit de gemeenteraad hebben GroenLinks, PvdA en SP het amendement voorlopig ingetrokken.