Tijdens de raadsvergadering op 28 november dienden GroenLinks, PvdA, CDA, SP en D66 een amendement in op de nieuwe cultuurvisie. De fracties pleiten voor een open subsidieregeling waar culturele instellingen, (amateur)verenigingen en makers aanvragen kunnen indienen voor structurele activiteiten.
Met ’t Kielzog, de Bibliotheek en Fraeylemaborg – de drie cultuurpijlers – lopen meerjarige afspraken. Maar veel andere culturele instellingen en makers kunnen nu enkel aanspraak maken op ‘incidentele’ subsidies, per activiteit. Volgens de fracties belemmert dit de ontwikkeling van culturele initiatieven en jonge makers.
Roshano Dewnarain, fractievoorzitter voor GroenLinks licht toe: ‘Er zijn culturele instellingen in onze gemeente die doorlopend activiteiten organiseren en in onze gemeente hebben we alleen mogelijkheden om per activiteit of evenement subsidie aan te vragen. Daar kan je niet op begroten. Het wordt dan ook moeilijk als culturele instelling om ambities te hebben en te willen groeien. Wij willen de subsidiemogelijkheden verbreden, zodat culturele instellingen en beginnende makers geprikkeld worden om zich in Midden-Groningen te vestigen. We zien nu helaas dat jong talent naar Groningen vertrekt. Zonde,’ aldus Dewnarain.
Bezuinigingen en keuzes maken
Marian Van Dijken, raadslid van de BBP is kritisch: ‘We willen heel graag iedereen in de culturele sector financiering bieden, maar we hebben de komende jaren een bezuinigingsopgave. Er ligt nu een lijst met 44 culturele projecten die geld krijgen van de gemeente. Iets erbij betekent een streep door iets anders. Waar ga je dan in snijden? Je moet keuzes maken.’ De BBP stemde tegen het amendement omdat er geen financiële onderbouwing is. Ook wethouder Hoesen sprak zich uit tegen het amendement: “Het lijkt erop dat u meer wil, voor hetzelfde geld. Dat is helaas niet mogelijk.”
Amendement wel aangenomen
Het amendement is met 19 stemmen voor (en 9 stemmen tegen) wel aangenomen. Mogelijk goed nieuws voor makers en culturele instellingen, maar een debat over de financiering van deze structurele open subsidieregeling zal dus onvermijdelijk nog volgen.