Zaterdag 8 januari kleurde Midden-Groningen GroenLinks. Verschillende GroenLinksers gingen de straten op om zwerfafval op te ruimen, in de gedachte dat een nieuwe start begint bij een frisse omgeving. Op dezelfde dag lanceerde GroenLinks namelijk haar verkiezingsprogramma ‘Gas(t)vrij Midden-Groningen’. Dit programma bevat radicale en vernieuwende ideeën over hoe de partij Midden-Groningen de komende vier jaar wil veranderen.
Afgelopen zaterdag, 8 januari gingen verschillende GroenLinksers in groepen van twee de straat op om zwerfafval op te ruimen. Zo is er onder andere opgeruimd rondom het winkelcentrum de Hooge Meeren, de Erasmusweg en de Hoofdstraat. Het staat op de planning om alle kernen van Midden-Groningen te bezoeken met een opruimactie. Lijsttrekker Roshano Dewnarain (19) zegt hierover:
“Wij zijn de partij van duurzame doeners! We roepen niet alleen dat we een schone omgeving willen, we steken zélf ook de handen uit de mouwen. Op straat staan we het meest dichtbij de inwoner. We komen niet alleen om afval op te ruimen, maar ook om input op te halen. In deze coronatijd is dit een mooie manier om in contact te komen met de inwoner. Daar draait het uiteindelijk toch om?”
Het verkiezingsprogramma is getiteld met ‘Gas(t)vrij Midden-Groningen’. GroenLinks laat hiermee zien dat haar groene en linkse idealen hand in hand gaan. Zo staat de partij voor een gasvrije gemeente, waarin we leven in een duurzame en groene economie. Daarnaast staat de partij voor een gastvrije gemeente, waarin iedereen de vrijheid heeft om te zijn wie die wil zijn. Het programma beoogt een gemeente waarin rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid en vrijheid de boventoon voeren.
Inhoudelijk bestaat het programma uit acht pijlers: Geen stress, geen zorgen; Groen moet je doen; Kunnen zijn wie je bent; Duurzame economie; De tijd van armoede voorbij; De inwoner aan het woord; Een leven lang leren; Wonen voor iedereen.
GroenLinks maakt onderscheid tussen de publieksversie van het programma, waarin staat wat de GroenLinkse visie voor de komende vier jaar is, en het zeer uitgebreide werkprogramma. Dat laatste zal de toekomstige fractie gebruiken als het gaat om concrete plannen.