Schrijver Arend Hazekamp komt naar Meeden om een lezing te houden over het boek wat hij heeft geschreven over de slechte leefomstandigheden in de periode 1846-1919.
Hazekamp is geboren in de zestiger jaren in Winsum en publiceerde een jaar geleden het boek Geestverwanten van Ferdinand Domela Nieuwenhuis. Een boek wat verteld over arbeiders en kleine zelfstandigen, die leefden onder zeer slechte omstandigheden en die streden voor een beter bestaan. In het boek wordt de dominee Ferdinand Domela Nieuwenhuis beschreven, die hun duidelijk maakte dat zij ook recht op een goed en menswaardig leven hadden, maar als ze wilden dat er iets zou veranderen in hun bestaan, ze dit zelf moesten organiseren. Er wordt gesproken over een rechtvaardige en vrije socialistische samenleving, wat is Nederland tegenwoordig een vergeten beweging is. Voornamelijk in Friesland had de beweging veel aanhang, maar ook in onze provincie was er draagvlak. Het vrije, de niet gebonden partijpolitiek werd destijds verspreid via het blad ‘De Arbeider’. Later zou blijken dat de sociaaldemocratie en het communisme sterker zouden zijn dan het vrije socialisme aldus Hazekamp.
De schrijver verteld in zijn lezing in Meeden over het (vrije) socialisme in de dorpen van de door de herindeling verdwenen gemeente Menterwolde, waar in die tijd de beweging een behoorlijke aanhang had. Hazekamp studeerde politicologie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar hij ook zijn lerarenopleiding maatschappijleer afrondde. Sinds zijn opleiding werkt hij in het onderwijs en combineerde dit met management functies en sinds 2013 in hij opleidingsmanager bij de Hogeschool Hanze in Groningen.
De lezing is 4 november om 20:00 uur, in MFA de Rode Beuk in Meeden.