Woonvisie 2024-2030 – aanleiding discussie

Tijdens de bespreking van de nieuwe Woonvisie 2024-2030 in de raadsvergadering op 26 september ontstond er discussie. Hoewel de woonvisie in grote lijnen positief werd ontvangen vonden diverse fracties dat de gemeente meer regie mag nemen, zeker nu de markt het soms helemaal laat afweten. Het was in die zin een herhaling van de raadscommissievergadering op 12 september.

Het college heeft de opdracht om in de periode tot 2030 in totaal 1350 nieuwe woningen te realiseren en is druk op zoek naar plekken waar dit kan. Voor Hoogezand-Noord staat een grote wijkvernieuwing op de planning maar hier zitten nog wel diverse haken en ogen aan omdat er geen exit-strategie is voor de nog aanwezige bedrijven (lees ook: https://www.middengroningennieuws.nl/visie-moderne-boulevard-hoogezand/). Op dezelfde raadsvergadering werd het plan voor het appartementencomplex, De Componist, aan de Kerkstraat in Hoogezand goedgekeurd. Daarnaast lopen de plannen voor woningbouw op de voormalige schoollocaties. ‘Maar over het algemeen drogen de bestemmingsplannen aardig op en is hoogste tijd dat de gemeente nieuwe locaties ontgint’, aldus Thea Van der Veen,

Er zijn drie moties ingediend op de Woonvisie. De BBP deed een verzoek aan het college om mogelijkheden voor hoogbouw in Hoogezand-Noord te onderzoeken. Volgens Kor Hoving is hoogbouw de manier om meters te maken. Hoving vindt dat de gemeente best wel wat lef mag tonen en de woningbouw creatief moet aanvliegen.‘Wil je een beetje ambitie, een mooie boulevard? Dan moet je omhoog. Zet een creatieve ontwikkelaar op dat oude industriegebied bij Agrifirm. Maak een skyline van Hoogezand’, aldus Kor Hoving (BBP). Deze opvatting stond haaks op de terughoudendheid bij de CU, die een motie had ingediend om juist te pleiten tegen hoogbouw buiten het centrumgebied van Hoogezand, omdat het niet zou passen bij de omgeving. De CU ziet liever uitbreiding in de breedte. Beide moties zijn overigens met een ruime meerderheid verworpen. Lutterop (D66): ‘Wij zijn niet perse voor hoogbouw, maar willen de optie ook niet uitsluiten, gezien de noodzaak om nieuwe woningen te bouwen.

Een derde motie (ook van de BBP) betrof het verzoek om bij het toekennen van huur- en koopwoningen voorrang te geven aan mensen met binding aan de regio. Dit is in lijn met de herziening van de landelijke Huisvestingswet. Deze herziening van de wet biedt gemeenten de ruimte om bij maximaal de helft van de beschikbare huurwoningen en nieuwbouwkoopwoningen tot 390.000 euro voorrang te geven aan mensen met een economische, maatschappelijke of lokale binding aan de gemeente. Ook mensen met cruciale beroepen (leraren, zorgverleners, politieagenten) kunnen in aanmerking komen om voorrang te krijgen.

De reacties vanuit de raad waren verschillend. Een van de kritieken was de moeilijkheid in de praktische uitwerking van zo’n beleid: Wanneer bepaal je precies wanneer iemand ‘binding’ heeft met de regio? Waar ligt de grens? Stel: jongeren vertrekken uit deze regio en willen enkele jaren later terug komen. Komen zij dan in aanmerking? Zo’n beleid kan makkelijk arbitrair worden. Over de motie is niet gestemd.

De Woonvisie 2025-2028 is unaniem aangenomen.

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl