Tijdens de raadsvergadering op donderdag 9 november presenteerde het college de begroting 2024-2027. In de begroting werd de OZB bepaald aan de hand van indexatiejaar 2022. In dit jaar lag de inflatie met 10% extreem hoog. Zodoende zou de OZB, die gekoppeld is aan de Consumenten Prijs Index, voor 2024 ook stijgen met 10%.
Meerdere fracties dienden een amendement in waarin ze het college opriepen om de stijging van de OZB te beperken. Volgens de fracties zou het een te hoge lastenverhoging betekenen, zeker in een tijd waarin zoveel mensen al moeilijk rond kunnen komen. Ook leidt de stijging van WOZ-waarde al tot een hogere OZB.
De CU wees daarnaast op het incidentele karakter van de 10% stijging van de CPI. Voorspellingen voor de CPI van het Centraal Planbureau voor 2023 en 2024 zijn respectievelijk 3.9% en 3.8%. Fors minder dus dan in 2022. Dergelijke uitschieters zorgen volgens de CU voor onvoorspelbaar beleid waar inwoners slecht rekening mee kunnen houden.
GBMG, de BBP, het CDA, de VVD pleitten initieel in een amendement voor een structureel plafond van 7%. De CU diende een amendement in waarin de fractie pleitte voor een tijdelijk plafond van 5%. Wethouder Ploeger gaf aan de kritiek te begrijpen. Echter verzocht hij de fracties te komen met een voorstel dat de tekorten die ontstaan door de OZB niet mee te laten stijgen met de CPI zou dekken.
De fracties zijn ter plekke tijdens een schorsing om de tafel gaan zitten om te werken aan een gezamenlijk voorstel. Ze zijn gekomen tot een plan waarin de OZB wordt gebaseerd op een weging van de CPI over meerdere jaren zodat de pieken en dalen worden afgevlakt en het beleid voorspelbaarder wordt. Voortaan zal de OZB bepaald worden op basis van een weging van de CPI over vier jaren en komt deze voor 2024 uit op 5.1%.
Een mooi staaltje politieke inventiviteit en samenwerking dus. Het voorstel is unaniem aangenomen.