Prinses Beatrix heropent De Noordstar

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix heropent vrijdagmiddag 13 september koren- en pelmolen De Noordstar in Noordbroek. Dit na een noodzakelijke restauratie aan de kap en roeden, waarvan momenteel de roeden nog gerestaureerd worden.

,,Voor de opening waren we aan het denken wie dit kon doen”, leggen voorzitter Reint Huizenga en bestuurslid Bert Steenhuizen van De Molenstichting Midden-en Oost-Groningen uit. Het is Reint die oppert of Prinses Beatrix dit misschien wil doen omdat zij beschermvrouwe van De Hollandsche Molen is. Reint: ,,Ik heb de directeur van de Hollandsche Molen, Nicole Bakker, gevraagd of zij hierin iets kon betekenen. Ze gaf aan dat we zelf een brief moesten schrijven. In december hebben we deze geschreven en in januari kregen we bericht dat Prinses Beatrix de opening heel graag wilde doen. Dat is echt een unicum.” Ze heropent de molen door het luiden van een bel en zij zal in de molenschuur met diverse vrijwilligers spreken.

Reint en Bert zijn positief dat alles voor die tijd af is. De kap is alweer klaar en over een aantal weken de roeden die in Wagenborgen worden gemaakt. De planning is dat een week voor de feestelijke heropening de kap, roeden en wieken weer geplaatst worden Het is een enorme kostenpost. ,,In 2022 kwam naar voren dat de roeden niet goed waren en het dak lekte. Hij kon dus ook niet meer draaien. ,,We hebben twee keer meegedaan aan de Vriendenloterij Molenprijs. De eerste keer zijn we tweede van de vijf genomineerden geworden waarbij we vlak voor de sluiting nog in zijn gehaald qua aantal stemmen. We hebben daarna weer meegedaan voor de Noordstar en alles uit de kast gehaald. We wilden niet nog een keer net misgrijpen.” Dit gebeurde niet en de hoofdprijs van 75000 euro was binnen. De totale kosten van 270000 euro voor de restauratie zijn verder gedekt door onder andere de opbrengsten van diverse acties en bijdragen van andere fondsen en stichtingen.

De Molenstichting Midden-en Oost-Groningen heeft twaalf molens onder haar hoede verdeeld over twee gemeenten, Midden-Groningen en Oldambt. ,,We hebben ruim vijftig vrijwilligers waarvan 17 molenaars. De Molenstichting leidt zelf haar eigen molenaars op. ,,In drie jaar tijd hebben we acht opgeleid.” Ze wil uiteindelijk naar twintig molenaars toe, ongeveer twee molenaars per molen. ,,We gaan bezig met een nieuwe opleiding dus mensen die interesse hebben mogen zich melden. We hebben nu vier aanmeldingen maar willen liever meer. Als het lukt dat deze mensen het halen passeren we de twintig.” Uiteraard zet de stichting zich ook in voor het behoud van dit cultureel erfgoed. ,,Zonder molens had Nederland in zijn huidige vorm niet bestaan.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl