Tijdens de raadsvergadering op 3 april diende de raad haar zienswijze op de Economische Agenda in. De raad is positief over de inhoud: de agenda zou goed aansluiten regionale economische ontwikkelingen. Wel pleit de raad nadrukkelijk voor voldoende borging van inspraak van raden en staten en democratische verantwoording van besluiten.
Economische agenda Nij Begun
Op 6 maart werd conceptversie van de Economische Agenda binnen Nij Begun gepresenteerd. De Economische Agenda investeert 100 miljoen euro per jaar in de economie van Groningen en Noord-Drenthe. De doelstelling is om de brede welvaart in deze regio binnen dertig jaar op een landelijk gemiddelde te brengen. De voortgang wordt gemonitord in de Staat van Groningen. De agenda heeft tot doelstelling om een aantrekkelijke en gezonde leefomgeving tot stand te brengen, meer talent te ontwikkelen en te behouden, kennis uit de regio te verzilveren, het verdienvermogen te verhogen en het regionale zelfbewustzijn te versterken. Hiertoe werkt het doelstellingen uit binnen diverse thema’s.
Advies van Berenschot
Kwartiermaker Jakob Klompien heeft onderzoeksbureau Berenschot gevraagd om advies uit te brengen over de uitvoeringsagenda. Berenschot adviseert concrete en gerichte economische doelstellingen en heldere criteria voor projecten om in aanmerking te komen voor gelden. Vervolgens gaat veel aandacht uit naar de juiste vorm van governance: besluitvorming, verantwoording en beheer van de gelden. Het meeste draagvlak is er voor een gemeenschappelijke regeling (een aparte rechtspersoonlijkheid die de middelen beheert).
Raad wil voldoende borging inspraak raden en staten
De raad diende unaniem een amendement in op de zienswijze om de inspraak van raden en staten van de agenda beter te borgen. ‘Hoe borg je de inspraak van raden en staten? Onze frustratie vanuit de NPG waren vooral dat er allerlei adviescommissies waren die besluiten konden nemen. We hebben eerder meegemaakt dat bepaalde voorstellen vanuit de raad niet door deze commissie kwamen. Terwijl uiteindelijk de raad het beslisorgaan is waar de besluitvorming zou moeten plaatsvinden’, aldus Niels Joostens, fractievoorzitter van de ChristenUnie. Ook de democratische legitimiteit moet volgens de raad geborgd worden. ‘Bij het NPG waren het bijvoorbeeld mensen vanuit de Rijksuniversiteit Groningen of andere grote instellingen. Die leggen aan niemand verantwoording af, terwijl het om heel veel maatschappelijk geld gaat. Hoe zorg je er voor dat degene die besluit ook verantwoording moet afleggen?’ Aldus Joostens.
Investeringen in infrastructuur
De raad vraagt daarnaast aandacht voor investeringen in infrastructuur. ‘Heel veel bedrijven hebben nu goede aansluitingen, maar we merken ook hier dat het drukker wordt. Belangrijk is bijvoorbeeld de verdubbeling van de N33. De verbreding stopt nu bij Zuidbroek. Wil je het gebied echt gaan ontwikkelen dan zal ook dat goed op orde moeten zijn, dat geldt ook voor waterwegen, spoorwegen en snel internet. Als bedrijven zich hier willen vestigen zijn dit belangrijke randvoorwaarden waaraan moet worden voldaan. Wij vinden dat het Rijk hier ook een inspanningsverplichting heeft’, aldus Joostens.