Legpluimveehouder en akkerbouwer Jakob Smith uit Siddeburen ligt al enige tijd in de clinch met de gemeente Midden Groningen, over het verwijderen en het onschadelijk maken van een vliegtuigbom. In maart 2018 wou Smith zijn perceel aan de Eideweg in Siddeburen voorzien van nieuwe drainage. Op oude kaarten stond een cirkel met erbij ‘bom’. Op verzoek van het drainagebedrijf werd het onderzocht.
Een jaar na de vondst onderneemt de gemeente Midden-Groningen nog steeds geen actie, en heeft de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) nog geen groen licht gekregen om de bom op het land van de boer te verwijderen.
Gevaarlijk
Het projectiel is een vliegtuigbom van 250 pond. De situatie is volgens Smith zodanig gevaarlijk in verband met explosiegevaar, dat de bom zo snel mogelijk verwijderd moet worden. (bijdrage: Mark & Marc).
Reactie gemeente Midden-Groningen:
De gemeente geeft aan dat zij vorig jaar opdracht gegeven hebben aan een extern bureau om te onderzoeken of er inderdaad sprake was van een niet gesprongen explosief in de grond middels een zogenaamde detectie. De detectie heeft geresulteerd in 3 mogelijk verdachte objecten. Deze objecten zijn vervolgens opgegraven. Tijdens deze opgraving zijn 2 reeds gesprongen fosfor granaten aangetroffen en 1 vliegtuigbom (250 pond waarvan 40 kg springstof). De Explosieve Opruimingsdienst (EOD) heeft ter plekke de fosforgranaten verwijderd en afgevoerd, de vliegtuigbom is veiliggesteld en vervolgens weer tijdelijk herbegraven in het betrokken perceel. Er is dus op dat moment vastgesteld dat er geen sprake was een acuut gevaar. De vliegtuigbom kon niet gelijk onschadelijk worden gemaakt. Om de bom te kunnen laten springen moet deze naar een veilige locatie worden vervoerd. Het vervoer van deze bom kan niet zonder dat de ontsteking ter plaatse wordt verwijderd. Het verwijderen van deze ontsteking brengt nogal wat veiligheidsmaatregelen met zich mee. Allereerst moet een veiligheidsconstructie rondom de bom worden gebouwd. De omwonenden binnen een straal van 250 meter moeten op de dag dat de bom wordt gedemonteerd geëvacueerd worden. In de directe nabijheid van deze bom ligt ook de hoofdtransportleiding van het waterbedrijf. In de tussentijd kan de heer Smith zijn land niet draineren. Daarom heeft de gemeente voorgesteld hem voor het niet gebruiken van zijn land in financiële zin te compenseren. Dat geeft hen ook de mogelijkheid en tijd om goed te onderzoeken op welke manier deze niet gesprongen explosief geruimd kan worden. De ruiming hiervan is een behoorlijke ingreep met ook de nodige consequenties voor de omgeving. Daarnaast zijn de kosten die hiermee gemoeid zijn behoorlijk. Een eerste indicatie geeft aan dat de kosten ruim een ton bedragen. Gezien de hoogte van het bedrag vragen zij hiervoor een second opinion. Burgemeester Hoogendoorn heeft volgende week een gesprek met de heer Smit om de situatie te bespreken.