Midden – Groningen – Het aantal verkeersongevallen in de provincie Groningen is in een jaar tijd met 10 procent toegenomen, zo blijkt uit een onderzoek van Independer die hiervoor cijfers gebruikte van verschillende partijen zoals verzekeraars en de politie. Ook blijkt dat in Midden-Groningen de meeste verkeersongelukken van de provincie plaatsvinden. Dit aantal is toegenomen van 379 tot nu 448, waarvan de meeste blikschade. De data gaan over 2023 die in december 2024 is gepubliceerd door Rijkswaterstaat. ,,Het is een groot onderzoek dus het niet echt te zeggen of er specifieke plekken zijn waar meer ongelukken gebeuren in de gemeente”, zegt commissielid Wesley Ferwerda van het CDA Midden-Groningen.
Recentelijk is het de fractie van het CDA in Midden-Groningen duidelijk geworden dat in vrijwel elke wijk en dorp in de gemeente de inwoners zich zorgen maken om verkeersveiligheid en zich vooral stoort aan de vele hardrijders.
Naar aanleiding van de toename van het aantal ongevallen heeft het CDA een aantal vragen gesteld aan het college. Zo vraagt ze zich af of het college ook zo geschrokken is van de cijfers en of ze weten wat hiervan de oorzaak is. Ze vraagt zich of het college voldoende manieren heeft om gegevens over verkeersveiligheid in te zamelen en genoeg bevoegdheden tot haar beschikking heeft om de verkeersveiligheid te bevorderen.
Er is een mobiliteitsplan vastgesteld en daarin wordt ook verkeersveiligheid beschreven, waarin met name letselschade wordt benoemd. De vraag aan het college is of ze vindt dat het gevoel van urgentie op dat gebied van verkeersveiligheid voldoende is.
,,De vragen zijn vooral bedoeld ook om scherpte te krijgen, omdat het aantal ongelukken erg is toegenomen.” Wesley wijst ook op de versnippering van verantwoordelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld lastig dat 30km zones geen flitspaal mogen hebben. Verder mogen agenten boetes uitschrijven, maar BOA’s niet in alle gevallen, dat hangt af van de bevoegdheden. Soms wordt ook gezegd dat eerst de gemeente zelf iets moet doen aan snelheidsbeperkende maatregelen zoals drempels. ,,Maar dat is soms weer lastig als je als ambulance of politie de aanrijtijd wilt halen. Veel drempels in de straat is bijvoorbeeld dan niet echt fijn.” Een aantal voorstellen zijn gedaan in een schrijven van Vincent Karremans, op dit moment staatssecretaris, maar eerder wethouder in Rotterdam met als titel ‘van versnipperde verantwoordelijkheden naar veilig verkeer’. Denk aan decentrale flitspalen, de inkomsten van boetes in een lokaal verkeersveiligheidsfonds stoppen waaruit maatregelen kunnen worden gefinancierd die bijdragen aan het verbeteren van de verkeersveiligheid en het uitbreiden van de handhavingsbevoegdheden van boa’s.