Zonnepark Smit Kwekerijen – Kees Pingen

Tijdens de raadsvergadering op 27 juni had Kees Pingen, directeur van Smit Kwekerijen, zich aangemeld als inspreker samen met Sofian Eljarroudi van Chint Solar. Beide heren wilden de plannen voor het zonnepark, zonthermiepark en de ondergrondse warmteopslag bij Smit Kwekerijen toelichten aan de raad. Eerder tijdens de raadscommissievergadering op 13 juni had Jurrien Verkade, bewonersvertegenwoordiger van Stichting Platform Achterdiep, zich ook aangemeld als inspreker.

Smit Kwekerijen is al meerdere jaren bezig plannen te ontwikkelen voor een zonnepark, zonthermiepark en ondergrondse warmteopslag. Het gaat om een zonnepark van ca. 25 hectare (inclusief groenstroken) ten noorden van de Siepweg, een zonthermiepark van 4 tot 7 hectare tegen de kassen aan en een ondergrondse warmteopslag op 120 meter diepte.

Vanaf het begin ondervinden de partijen weerstand vanuit omwonenden. Verkade gaf tijdens een eerder gesprek aan dat dit zonnepark een van de zoveelste is in een lange reeks van zonneparken en windmolenparken die de landgezichten in Midden-Groningen tegenwoordig kenmerken. ‘Midden-Groningen is vol’. Voor Smit Kwekerijen is er echter een noodzaak om van het gas af te raken. Volgens Pingen is deze verduurzaming noodzakelijk om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen (lees ook: https://www.middengroningennieuws.nl/zonnepark-smit-kwekerij-geen-uitkomst/). De inwoners hebben recent de Stichting Platform Achterdiep opgericht om de plannen juridisch aan te vechten. Kees Pingen geeft aan dit te betreuren.

Pingen geeft aan dat veel van de opgewekte stroomt direct kan worden toegepast. Datgene wat niet meteen kan worden gebruikt, kan omgezet worden in warmte en ondergronds worden opgeslagen. Geen problemen met netcongestie dus. Alternatieven voor verduurzaming zijn onderzocht. Volgens Pingen is het huidige plan de beste manier voor het bedrijf om te verduurzamen.

Het originele plan voorzag in een groter zonnepark dat deels ten zuiden van Siepweg zou komen te liggen. Dit leidde tot veel weerstand vanuit de omgeving. Het plan is aangepast en voorziet nu in een kleiner zonnepark ten noorden van de Siepweg op 700 meter afstand van de inwoners aan het Achterdiep. De heer Eljarroudi van Chint Solar sprak ook voor de raad. Hij wees op de aandacht voor ruimtelijke inpassing en gaf toe dat hier in het verleden te weinig aandacht voor is geweest.

Chint Solar heeft in december 2023 een vrijwel volledige aanvraag ingediend voor het zonnepark. Voor de ondergrondse warmteopslag heeft Smit Kwekerijen na lang onderzoek en proefboringen een definitieve vergunning gekregen van de provincie.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl