7KM Martenshoek: “Zo kan het niet meer bestaan”

HOOGEZAND – De frustratie zit hoog als ik spreek met Ron Smit, voorzitter van de 7KM Martenshoek, en Peter Schimmel, projectleider en penningmeester van de scouting De Trappers in Hoogezand. Onlangs presenteerde het college een raadsvoorstel om vanaf 2026 scherper beleid te voeren op subsidies (lees ook: Scherpere keuzes bij subsidies van 2026) . Voor de 7KM Martenshoek zou dit betekenen dat ze flink wat minder subsidie ontvangen: De doodsteek volgens de heren. ‘Soms vraag ik me af: Waar doe je het allemaal nog voor?’ Aldus Schimmel.

7KM Martenshoek

Al ruim 20 jaar organiseren een groep van ca. 60 vrijwilligers het jaarlijkse evenement de 7Km Martenshoek. Voor de volwassenen is er een loop van 7KM en voor de kinderen 3,5 km. Deelnemende bedrijven, organisaties en scholen leveren allemaal hun eigen teams die een vriendelijke competitie met elkaar aangaan. Daarnaast is er ruimte voor individuen om mee te lopen. Het evenement wordt aangekleed met een markt, theater, eettentjes en diverse festiviteiten. Een deel van opbrengst gaat naar het goede doel. In 2024 was dit de speelgoedbank Amalia.

Mogelijk einde subsidie 

Het nieuws van het college sloeg in als een kleine bom. Er was namelijk, in tegenstelling tot wat gezegd werd door het college, nog geen overleg geweest met de organisatie. Momenteel ontvangt de organisatie een jaarlijkse subsidie van 5000 euro. De wijziging in het gemeentebeleid zou betekenen dat de organisatie voortaan jaarlijks subsidie moet aanvragen bij het Leefbaarheidsfonds met een subsidieplafond van 2000 euro. Niet alleen moet het jaarlijks opnieuw worden aangevraagd, ook is het onzeker hoeveel er overblijft als meer organisaties beroep zullen gaan doen op dit fonds.

Voor Peter en Ron is dit de druppel. Het wordt al jaren moeilijker volgens de heren omdat kosten stijgen en vrijwilligers schaarser worden. Met grote stelligheid vertellen ze: “Als dit raadsvoorstel wordt aangenomen, gaat volgend jaar de stekker eruit”.

Steeds moeilijker om rond te krijgen

Het evenement kent een begroting van ruim 25 duizend euro. Het grootste deel van de kosten wordt gedragen door grote sponsoren (hoofdsponsor: Essity, co-sponsoren onder meer: Nijburg en WIMA). Een deel van de inkomsten komt uit inschrijvingsgeld en een deel dus van de gemeente. Nu speelt de organisatie elk jaar nog quitte, maar het wordt steeds moeilijker. ‘Wij zijn al jaren aan het bezuinigen op allerlei dingen. We hebben al jaren geen t-shirts meer. Ook plaatsen we bijvoorbeeld linten op veel plekken in plaats van hekken, ook dat scheelt weer in kosten. Een investering in kunststof banners stellen we voorlopig ook uit.”

Daarnaast wordt het steeds moeilijker om vrijwilligers te vinden. “De maatschappelijke betrokkenheid neemt af. De ouderen stoppen ermee en jonge aanwas is er nauwelijks. Wat er komt, komt via scouting (zo’n 70% van de vrijwilligers). We zien het ook bij de verkeersregelaars. De laatste jaren doen we steeds vaker beroep op statushouders”, aldus Schimmel.

‘Wij willen dat het laagdrempelig blijft, zeker voor de jeugd’ 

De prijzen flink omhoog gooien wil de organisatie bewust niet. “Alle hardloop-evenementen zijn duurder geworden. Je betaalt bij een andere loop zomaar 50 euro. Bij ons niet. Onlangs hebben we het inschrijfgeld voor volwassenen verhoogd naar 12,50 euro. Voor de kinderen blijft het 5 euro. Wij willen dat het laagdrempelig blijft en vooral toegankelijk voor de jeugd”.

Dat de jeugd een belangrijke plek krijgt blijkt ook de hardloop-clinics die worden georganiseerd op de basisscholen: trainingen in motoriek, lichaamshouding en techniek onder een gecertificeerde trainer. Helaas is ook dit moeilijker geworden. Vroeger kwamen de scholen naar de clinic. Nu komt de clinic apart bij elke school. “Op zich is dit mooi, maar ook gigantisch veel meer werk”.

Steeds minder betrokkenheid vanuit de gemeente

De heren zijn duidelijk: Ondersteuning vanuit de gemeente is nodig voor het voortbestaan van het evenement en dit is breder dan enkel geld. “Natuurlijk is de subsidie voor ons belangrijk, maar nog belangrijker is een actieve ondersteuning vanuit de gemeente en die wordt steeds minder. Vroeger deed de gemeente zelf mee met een eigen team, maar dit doet de gemeente al jaren niet meer. We vragen het elk jaar, maar krijgen al vijf jaar geen reactie meer. Lullig’. aldus Smit. ‘Het is als trekken aan een dood paard’.

Toen de organisatie een oplossing wilde voor de steeds slechter wordende paden in het park, kwam er na veel debat op het laatste moment een beleidsmedewerker die niet eens wist waar het park lag. “Toen zakte mij de broek af”, aldus Schimmel.  “Zelfs als de subsidie behouden blijft doet dit iets met mijn motivatie. Ik steek zo’n 200 uren per jaar in de organisatie van dit evenement. En dan dit. Je voelt je niet meer gesteund”.

Kapitaalvernietiging

Onder het collegeprogramma Samen aan de Slag wordt fors ingezet op beleid om inwoners meer te laten bewegen en om sociale cohesie te bevorderen.  “Zo’n evenement als dit doet precies dat en kost de gemeente (maar) 5000 euro per jaar. En dan draai je dit de nek om?” ‘Onbegrijpelijk’ volgens de heren. De harde kern doet dit al 15 tot 20 jaar. Wij zijn op elkaar ingespeeld. Er ligt een draaiboek en iedereen weet wat hij of zij moet doen. Als je dit de kop in drukt, ben je alles kwijt’, aldus Smit.

Het is volgens Smit moeilijk om in Hoogezand iets te organiseren en mensen op been te krijgen, maar voor de 7KM Martenshoek komen de mensen wel het huis uit. “Het is iets waar mensen naartoe leven. Het geeft vreugde en trots. Als bijvoorbeeld opa’s en oma’s komen kijken naar hun hardlopende kleinkind dat een medaille krijgt. Het brengt mensen bij elkaar. Als je deze evenementen verliest, verlies je de interactie.”

Gesprek met afdeling Sport en Bewegen

Het contact met de afdeling Sport en Bewegen zou wel goed zijn volgens de heren. Op 1 april heeft de organisatie een gesprek met de afdeling. De inzet? ‘Behoud van de subsidie en actieve ondersteuning vanuit de gemeente.

“Als de gemeente met beide zaken over de brug komt, blijven wij ons inzetten”, aldus Schimmel en Smit.

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl