Golfclub Duurswold moet zelf lening aflossen

De Stichting Golfclub Duurswold moet haar lening bij de Bank der Nederlandse Gemeenten (BNG) zelf aflossen: dat besloot de raad op 24 april. Twee weken eerder stelde het college voor om de club bij gebrek aan aflossingscapaciteit volledig te ondersteunen hierin. Dit leidde tot flinke weerstand in de raad. ‘Dit is niet uit te leggen aan andere sportverenigingen, noch in tijden van bezuinigingen.’

1,8 miljoen euro 

In 2009 leende de stichting 1.8 miljoen euro bij de BNG. Deze bank biedt leningen voor de publieke sector tegen gunstige voorwaarden. De gemeente (destijds Slochteren, inmiddels Midden-Groningen) staat garant voor de lening. Dit betekent dat als de club in gebreke blijft de bank de lening opeist bij de gemeente en de stichting in vordering komt bij de gemeente. De gronden zijn in bezit van de gemeente.

Hoge verwachtingen 

Er leefde destijds een wens voor een golfclub bij de gemeente en de verwachtingen waren hoog. Zodoende werd er een forse lening afgesloten. Echter, er was minder groei dan verwacht en het ledenbestand bleef achter. Mede hierom is er in al die jaren niets afgelost. In 2019 is er een aanzet gedaan tot afbetaling, maar uiteindelijk is het merendeel van dit geld enkele jaren geleden in het nieuwe clubhuis geïnvesteerd. Het uitblijven van aflossing leidt nu tot problemen.

BNG wil geld

De BNG eist inmiddels een jaarlijkse aflossing van 100 duizend euro. Dit stelt de stichting voor een probleem. Zij geven aan onvoldoende aflossingscapaciteit te hebben en kijken naar de gemeente. Het college wil de golfclub graag behouden en toonde zich bereid om de aflossing voor haar rekening te nemen. Het college stelde voor om dit te doen via een subsidie van 100 duizend euro per jaar voor groenonderhoud. Zo kon de aflossing worden gegarandeerd. De raad reageerde verbijsterd (lees ook: Raad wil financiële inzet van golfclub Duurswold).

Raad voor het blok

In 2019 werd de lening en borgstelling voor een periode van vijf jaar verlengd. Die overeenkomst liep op 6 mei 2024 tot zijn einde. Toen wilde de BNG de lening enkel met een jaar verlengen en op voorwaarde dat de gemeente haar borgstelling ook verlengde. De raad reageerde toen al kritisch. De raad werd op het laatste moment gevraagd in te stemmen. De CU diende een amendement in (unaniem aangenomen) waarin het voorwaarden stelde: de stichting zou binnen ‘redelijke termijn’ met een plan moeten komen waarmee kan worden overgaan tot aflossing van de lening. Ook zou het college de raad vroegtijdig moeten meenemen in het verloop van de onderhandelingen Beide zaken zijn niet (volledig) gebeurd. Nu werd de raad niet alleen gevraagd om een borgstelling te verlenen maar ook om de aflossing van de lening met gemeenschapsgelden te betalen. Dit ging een brug te ver.

Raad stemt unaniem tegen

De raad diende unaniem een amendement in waarin het eist dat de stichting zelf de aflossing van de lening voor haar rekening neemt. Ook moet volgens de raad de mogelijkheid van erfpachtbetalingen worden onderzocht. Want ook huurbetalingen voor gebruik van de velden vinden niet plaats. De raad wil dat de club zelf financiële verantwoordelijkheid neemt.

“Dit is niet uit te leggen aan andere verenigingen”

‘Vorige maand spraken we over de 7KM Martenshoek en de Oranjemarkt Sappemeer en bezuinigingen van enkele duizenden euro’s. En dan zouden we nu jaarlijks 100 duizend euro aan de golfclub verstrekken. Dit is niet uit te leggen aan andere verenigingen. ‘, aldus Perdon. Ook past de regeling volgens Perdon niet in het plaatje van het harmonisatiebeleid omtrent sportverenigingen, die juist een gelijke behandeling nastreeft.

‘Het is een complex dossier met goede bedoelingen, maar ook al 15 jaar lang zonder resultaat. Wij vinden dat de stichting zelf moet aflossen. Wie leent betaalt terug’, aldus Marjolein Vulpes, fractievoorzitter van de VVD. ‘Als de stichting sinds 2009 niet op eigen benen heeft kunnen staan, dan heeft de club wat ons betreft geen bestaansrecht. De BBP heeft geen moeite om de stekker eruit te trekken’, aldus Kor Hoving, fractievoorzitter van de BBP. De raad is bereid om het risico te nemen dat de stichting haar lening niet kan aflossen, waarna de bank de lening zal opeisen bij de gemeente.

Perdon sprak zich ook kritisch uit over de gang van zaken. Er zou niet alleen onvoldoende uitvoering zijn gegeven aan het amendement van de CU uit 2024. Ook zou de raad onvoldoende zijn meegenomen in de onderhandelingen en stond de subsidie niet duidelijk omschreven in de voorjaarsnota.

Wethouder Ploeger gaf aan dat het college wel degelijk had ingezet op onderhandelingen met de stichting, maar dat de onderhandelingen moeilijk verliepen. Er zou ’tot achter de komma’ worden onderhandeld. De wethouder gaf toe dat het college eerder naar de raad had moeten komen en dat de subsidie niet transparant genoeg was verwerkt in de voorjaarsnota. 

Golfclub wil haalbare regeling

Jacob Kielman, voorzitter van de stichting Golfclub Duurswold, geeft aan dat de stichting zeker wel bereid is om af te lossen, maar dat het een regeling wil die haalbaar is voor de club. Honderdduizend euro per jaar zou dit niet zijn.

“Het beeld dat er alleen maar rijke stinkerds rondlopen bij ons klopt niet”

Kielman wil allereerst de beeldvorming nuanceren. Het idee dat er alleen maar rijke stinkerd rondlopen bij de golfclub klopt niet volgens Kielman.  ‘Er zijn veel leden voor wie de jaarlijkse contributie (nu 740 euro voor 35+) een forse uitgave is’. Kielman wijst erop dat het ledenbestand enorm aantrok toen de club besloot om de financiële drempel te verlagen: namelijk door aanbetaling van een eenmalige lening bij lidmaatschap te schrappen en door het mogelijk te maken de contributie in maandelijkse termijnen te betalen.

Kielman wijst ook op de zelfredzaamheid van de club. Het onderhoud van de velden en kantine doen we grotendeels zelf. Dit gebeurt veelal met vrijwillige inzet. ‘Achteraf is het altijd makkelijk praten. Ooit was de verwachting dat het Schildmeer-gebied booming zou zijn. Rond 2014 zouden we al op een ledenbestand van 700 leden moeten zitten. Maar deze groei liep enorm achter.’ Ook zou er nooit een verplichting zijn geweest om af te betalen. Zodoende sleept de zaak al jaren aan.

Golfclub doet voorstel aan BNG

De club zit de laatste jaren flink in de groei. Inmiddels ligt het ledenbestand boven de 500 en staat er een nieuw clubhuis. Kielman geeft aan dat de club een voorstel heeft ingediend bij de BNG om de lening zelfstandig af te lossen in een periode van 22 jaar (in plaats van een periode van 18 jaar zoals de BNG voorstelde). Dit toont aan dat er wel mogelijkheden voor aflossing zijn bij de club. Wat de impact zal zijn op het ledenbestand is vooralsnog onduidelijk.

 

 

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl