Participatie bij onderhoud speeltuinen

Marian van Dijken van de Boer Burger Partij is vorige maand met andere gemeenteraadsleden op stap geweest om een aantal speeltuinen te bekijken in de wijk Gorecht in Hoogezand. Mede doordat een aantal scholen uit de wijk is verdwenen en daarmee ook schoolpleinen en hier woningen voor in de plaats komen is onder meer de vraag wat er met de speeltoestellen moet gebeuren. Welke blijven, waar worden ze geplaatst en dan is er het vraagstuk van het onderhoud. Marian ziet hierin ook een rol voor de inwoners. ,,Als je samenwerkt dan kan er meer. De gemeente zijn wij allemaal.”

,,De speeltoestellen zullen schoongemaakt en onderhouden moeten worden, dat is een jaarlijks terugkerend iets.” Ze noemt ook dat de buurt mee kan denken over de toestellen die er kunnen komen, want nu zijn er best veel voor jongere kinderen valt haar op. Met de nieuwe woningen in aanbouw zoals bijvoorbeeld in Gorecht kan het voor sociale samenhang zorgen en dat de buurt elkaar zo leert kennen. ,,Dat je samen de schouders eronder zet en plannen maakt wat er moet komen te staan, voor wie en hoe het onderhoud geregeld wordt.”

,,Voor de jeugd is het belangrijk dat ze naar buiten gaan, ook voor de lichamelijke coördinatie waarvan je ziet dat die enorm is verslechterd. Een leuke, stimulerende omgeving kan helpen ze weer in beweging te krijgen.” Aan de Thorbeckelaan staat al een toestel en is een waterpartij gerealiseerd. Misschien zijn de moeders dan niet zo blij met eventueel modder maar dat gaat er wel uit en smerige kinderen zijn blije kinderen. Maar je zou ook iets met bootjes kunnen doen of vissen. Je kunt als je bij elkaar zit een pak ijsjes bij de supermarkt halen. Zo creëer je saamhorigheid en een plek voor jong en oud. Na de zomer gaan we kijken hoe we alles definitief in gaan vullen.”

In de wijk Woldwijck zijn ze al jaren zelf bezig met het onderhoud van speeltuinen, legt Gina Kok van Stichting Platform Woldwijck uit. Zo’n 12 jaar geleden bleek dat er te weinig geld was om alle 28 speeltuinen te onderhouden. Er dreigden veel te verdwijnen. ,,We zijn alle bewoners in de wijk langs geweest met de vraag of als de gemeente ons het onderhoudsgeld geeft wij de speeltuinen konden behouden. Sindsdien doen wij het op die manier. Wij als stichting faciliteren als betaler. Het geld van de gemeente komt bij ons en soms doen we daar iets van het wijkbudget bij en wij betalen dan de rekeningen voor bijvoorbeeld een nieuwe glijbaan en zand. Dit allemaal in goed overleg met bewoners en bewonerscommissies.”

Er wordt gekeken naar wat gerepareerd moet worden. Kleine dingen worden zelf gedaan, voor grotere werkzaamheden wordt een erkend bedrijf ingeschakeld. Gekeken wordt eveneens naar duurzaamheid door gebruik van roestvrij staal bijvoorbeeld. Van de 28 speeltuinen zijn er nu nog 25 ,,Dat vind ik heel knap.” De sociale cohesie is er in sommige delen ook door versterkt. ,,Zo waren er bij Saturnus in Woldwijck-Oost 28 mensen die kwamen helpen en nu komt er een buurtbarbecue. Het kan nog steeds als er maar energie in gestoken wordt. Iemand moet het voortouw nemen en dan kun je tot leuke dingen komen.”

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl