Protest tegen zonnepark Geerlandweg

Tijdens de raadscommissievergadering op 12 september spraken inwoners van Siddeburen en Steendam zich uit tegen de komst van het zonnepark aan de Geerlandweg. NOVAR (voormalig Solar Fields) wil hier een park ontwikkelen van ca. 12 hectare. Vanuit de omgeving is er veel bezwaar op de komst van het zonnepark. De heer Mossel, een van de insprekers, verwees naar een rondvraag in de omgeving die ze met dertig vrijwilligers hebben uitgevoerd. Hieruit bleek dat bijna alle ondervraagden tegen de komst van het zonnepark waren. ‘Een totaal gebrek aan draagvlak dus’, aldus Mossel.

Verklaring van Geen Bedenkingen (VVGB)

De onvrede over grootschalige zonneparken is de afgelopen jaren toegenomen. Bij het plaatsen van de zonneparken wordt te weinig rekening gehouden met de belangen van de inwoners. Voor het toekennen van een vergunning voor een zonnepark is inmiddels een Verklaring van geen bedenkingen (VVGB) nodig vanuit de gemeenteraad. Hierbij wordt onder meer getoetst op ruimtelijke inpassing, lokaal eigenaarschap en draagvlak in de omgeving. Als de raad afziet van deze verklaring kan het project in principe geen doorgang vinden. Echter moet de raad haar keuze wel goed kunnen onderbouwen. Anders zou de raad in een rechtszaak haar keuze alsnog moeten herzien.

Wanneer is er sprake van draagvlak? Noodzaak aan heldere definities

Wanneer er sprake is van ruimtelijke inpassing en lokaal eigenaarschap is volgens Niels Joostens, fractievoorzitter van de CU, redelijk goed te bepalen. ‘Echter, wanneer er sprake is van draagvlak is moeilijker te bepalen.’ Hij deed een oproep aan de raad en het college om samen te komen tot een heldere definitie. Alleen dan kan de raad een goed beargumenteerde keuze maken bij het al dan niet toekennen van een VVGB. Joostens verwees naar het zonnepark bij Sappemeer, waarbij initiatiefnemer tot de conclusie was gekomen dat er wel draagvlak was, maar omwonenden tot de conclusie waren gekomen van niet. ‘Het kan niet zo zijn dat beiden waar zijn’.

Dat er helemaal geen definitie zou bestaan klopt echter niet. Op lokaleregelgeving.overheid.nl kan men de volgende definitie vinden: “Als het voorgestelde zonnepark in brede zin door de nabije omgeving gesteund en geaccepteerd wordt, er geen sprake is van weerstand van zwaarwegende omvang EN de initiatiefnemers aantonen dat zij die omgeving tijdig, helder en open hebben geïnformeerd over het beoogde zonnepark, is er draagvlak.” 

Moet de gemeente meer regie nemen?

Een andere vraag die werd gesteld is of de gemeente meer regie moet nemen in de communicatie naar inwoners. Wettelijk gezien is de initiatiefnemer verantwoordelijk voor de communicatie en participatie en is het vervolgens de gemeente die beoordeeld of dit voldoende is gedaan. In de praktijk blijkt echter dat er meestal een tekort aan communicatie, transparantie en betrokkenheid wordt ervaren door inwoners in het proces. Ligt hier een rol voor de gemeente om meer de regie te nemen?

Oude vs. nieuw regelgeving 

Een verandering in het beleid is echter al doorgevoerd (Omgevingswet 1 januari 2024) en ruimte voor nog meer grote zonneparken is er in Midden-Groningen momenteel niet meer. De aanvraag voor onder andere het zonnepark aan de Geerlandweg is echter nog voor deze datum ingediend en valt dus nog onder de oude regelgeving.

 

Tip voor de redactie?

Tip of nieuws voor onze redactie? Stuur dan een e-mail naar info@rtvmiddengroningen.nl